Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

lauantai 17. elokuuta 2019

Kaikenlaisia leirejä

Heippa!

En ehtinyt edellisen reissun matkakertomusta saada loppuun, kun tulikiin jo startattua seuraavalle. Koska: viimeinen lomaviikko, lämmintä luvassa, aurinkoistakin. Joten kuuntelimme meren kutsua ja kävimme ajelemassa kauniin Saariston rengastien. Mutta siitä lisää sitten myöhemmin. 

Tänään illansuussa kotiuduimme. Huomenna vietän hengähdyspäivän ennen maanantaista töihin paluuta. Oli mahtavat neljä lomaviikkoa. Kävimme juhlissa, vieraitakin kävi. Mökkeilimme helteessä ja vesisateessa. Lyyli kuljetti meitä väsymättä 2500 km Suomessa, Virossa ja Latviassa. 

SFC Mussalo, Taivassalo


Leirintäalueilla yöpyessä tapaa paljon erilaisia ihmisiä. Nuoria ja vanhoja, suomalaisia ja ulkomaalaisia. SF-Caravanin jäsenyhdistysten alueet eli SFC-alueet ovat edullisia, siistejä, rauhallisia ja turvallisia. Kausipaikkalaisia (joilla siis on vaunu vakituisesti alueella satunnaisia reissuja lukuunottamatta) on paljon, ja vaunujen ympärillä on hienoja terasseja ja kukkaistutuksia. Vieraisiin suhtaudutaan ystävällisesti. Isäntä esittelee vapaat paikat mistä valita. Hiljaisuus on yleensä klo 23-06, ja silloin on oikeasti hiljaista joten yönsä saa nukkua rauhassa. Jos joku porukka innostuu tämän jälkeen äänekkäästi juhlimaan, isäntä käy ystävällisesti hiljentämässä heidät. Lapset komennetaan vaunuihinsa.



Asuntovaunuaikoina, ennenkuin meistä tuli mökkihöperöitä, meilläkin oli hetken aikaa kausipaikka, mutta se ei ollut ihan meidän juttu. Kausipaikkalaiset hoitavat alueita talkoilla. Toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla, aluemaksuilla ja kausipaikkamaksuilla. Yleensä lapset on huomioitu hyvin. Viime yön vietimme SFC Vakka-Suomen alueella, Uudenkaupungin Rairannassa. Vierailijat voivat lahjoittaa pullonsa ja tölkkinsä yhdistykselle, ja monissa paikoissa, kuten Rairannassa panttirahat käytetään lasten ja nuorten hyväksi. Rairantaan oli hankittu panttirahoilla esim. leikkimökki, hämähäkkikeinu ja kiipeilytelineitä (karavaanaritko kosteaa porukkaa :)? ). SFC-alueilla saunat yleisillä vuoroilla - kesäaikaan joka ilta - sisältyvät leirintähintaan. Saunavuorot ovat erikseen miehille ja naisille, ja joillain alueilla on erilliset miesten ja naisten saunat. Halutessaan voi varata myös perhesaunan pientä maksua vastaan.  Usein ne parhaat keskustelut käydään juurikin saunan lauteilla. Naisten saunassa tosin käy välillä sellainen kälätys, että itse pakenen paikalta. Aiemmin alueille otettiiin vain SF-Caravanin eri jäsenyhdistysten jäseniä yöpymään, mutta nykyään useimmille alueille pääsevät myös satunnaiset yöpyjät, mikä on tuonut mielestäni kivaa säpinää alueille. Heille leirintämaksu on vähän korkeampi kuin jäsenille, mutta silti edullinen yleisiin leirintäalueisiin verrattuna.

Jokainen itseään kunnioittava SFC-alue järjestää myös treffejä. Treffien aiheet voivat olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Tanssitreffit, karaoketreffit, lasten treffit, venetsialaiset, unhoituksen yö....treffeillä ohjelmaa on monipuolisesti, väkeä paljon ja niistä peritään erillinen treffimaksu leirintämaksun lisäksi.

Ja sitten ne yleiset leirintäalueet. Tähtiluokitus antaa jonkinlaista kuvaa alueen tasosta, mutta ei välttämättä sen hoidosta ja siisteydestä. Tähtiluokituksiin vaaditaan tietyt palvelut, esim. ravintola tai erilaisia aktiviteetteja. Toiset alueet ovat todella siistejä, mutta joskus sesonkiaikaan voi varautua siihen että vessoissa ei ole paperia ja suihkun lattiat ovat niin likaisia, että suihkuun on mentävä Crocsit jalassa. Leirintämaksut ovat korkeammat kuin SFC-alueilla, ja usein perusmaksun lisäksi peritään vielä henkilömaksuja. 




Mutta välillä näilläkin alueilla olemme yöpyneet. Kesäaikaan näkee jos jonkinlaista yöpyjää ja kuulee montaa eri kieltä. On isoja perheitä teltoissa, ja joskus sateella tekisi mieli kutsua porukka autoon suojaan. Mutta retkeläiset ovat varautuneet joka säähän. Saksalaisilla on hyvin kekseliäitä tapoja majoittua autossa, esim katolle nouseva teltta tai farmariautoon rakennetut petipaikat. Olemme nähneet jopa kolmen henkilön yöpyvän farmariautossa. Jostain auton kätköistä sitten löytyy vielä grillit, keittimet, ruoat, ruokailuvälineet, pöydät ja tuolit jne...kaikki tarkassa järjestyksessä. 

Moskenes Camping, Lofootit

Moskenes Camping, Lofootit

Yleensä matkaajat tulevat alueille yöpymään ja käyttämään suihkuja ja keittiöitä. Mutta sitten on niitä jotka tulevat juhlimaan, ja juhlat saattavat jatkua kovaäänisinä pikkutunneille ilman että kukaan puuttuu asiaan. Nämä tilanteet ovat kyllä mielestäni vähentyneet ja yleensä saa nukkua yönsä rauhassa. 

Jokaisen leirintäalueen tekee omanlaisekseen miljöö: järvi, meri, vuoret, metsä...niistä ei tähtiä anneta, mutta tämä on ehkä tärkein kriteeri, ainakin minulle. 

Matkaparkki, Hailuoto, Marjaniemi

Matkaparkki, Stellplaz, Vesterålen

Matkaparkit ovat yöpymispaikkoja, mitkä eivät täytä leirintäalueen kriteerejä, mutta niissä on usein esim. wc, suihkut ja keittiöt. Ja sitten on tietenkin vielä puskaparkit, missä matkaaja on omillaan.

Tänäkin kesänä on nähty kaikenlaisia leirintäalueita ja paljon on ollut ihmettelemistä. Reissaaminen on kivaa, mutta aina on yhtä ihanaa tulla kotiin. On kiva hoidella kasvejaan, elellä vähän väljemmin, jopa pyykin pesu on kivaa. Töihin palailen hyvillä mielin. Ja matkapäivityksiä on vielä tulossa muutama. 

Edellisen reissun jälkeen kiittelimme ihania naapureitamme postien, kukkien ja siilien (kyllä!) hoitamisesta paellaillallisella.


Palaillaan, kaunista viikonlopun jatkoa!


1 kommentti:

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!