Kun Latviassa ollaan, tulee mieleen tietenkin Riika.
Matkaa ei olisi ollut pitkälti, mutta päätimme kuitenkin kääntää auton nokan takaisin kohti Viroa. Riikaan ja Vilnaan sitten ehkä joskus toisen kerran. Pärnussa riitti sulattelemista. Ei makeaa mahan täydeltä. Myös Tarto olisi ollut lähes matkan varrella, mutta sinnekään emme poikenneet. Emme ole niinkään kaupunkilomailijoita, vaan nautimme luontokohteista ja kauniista maisemista.
Iso ja pieni Taevaskoda
Iso ja pieni Taevaskoda
Taevaskoja on kylä Kaakkois-Virossa Pölvamaan maakunnassa Pölvan kunnassa. Siellä sijaitsevat iso ja pieni Taevaskoda, hiekkakivimuodostelmat Ahja-joen laakson luonnonsuojelualueella.
Taianomaiseen paikkaan liittyy monta myyttiä ja legendaa.
Pääskyset ovat tehneet pesiä pehmeään hiekkakivimuodostelmaan, ja Ahja-joki on kaivertanut sinne omia uomiaan ja lähdeluolia.
Taianomaiseen paikkaan liittyy monta myyttiä ja legendaa.
Pääskyset ovat tehneet pesiä pehmeään hiekkakivimuodostelmaan, ja Ahja-joki on kaivertanut sinne omia uomiaan ja lähdeluolia.
Ihmisiä katsellessa voi arvioida Ison Taevaskodan mittasuhteita. Sanotaan, että jokaisen virolaisen pitäisi käydä täällä kerran elämässään, ja ympärillä kuuluikin lähes pelkästään Viron kieltä. Väkeä oli kyllä paikalla paljon.
Virgin´s cave eli Neidonluola
Yllä oleva luola on Virgin´s Gave eli Neidonluola. Legendan mukaan tässä luolassa asuu kultatukkainen neito, joka tulee luolastaan vain juhannusyönä. Onnellinen se mies, joka neidon näkee, sillä hän tulee myös kohtaamaan mielitiettynsä samana juhannuksena. Myytti kertoo, että neito odottaa prinssiä tuomaan hänelle juhannusyönä kukkivan sananjalan.
Pieneltä Taevaskodalta isolle Taevaskodalle kulkee luontopolku, joka kiertää yläkautta takaisin. Matkaa tulee muutama kilometri. Osa reitistä on esteetön, joten myös pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa pääsee ihailemaan maisemia. Pitkin Ahja-joen rantoja luonnonsuojelualueella voi vaeltaa pitempiäkin reittejä.
Metsän vanhin
Yksi Taevaskodan legendoista kertoo Metsän Vanhimmasta, joka istuu valtaistuimellaan ja hallitsee kaikkia metsän olentoja. Hän koskettaa jokaista, joka kulkee Taevaskodan alueella. Jos kulkee hiljaa, voi kuulla hänen äänensä puiden huminassa ja puron solinassa. Kulkijan on muistettava, että mikään ei jää huomaamatta Metsän Vanhimmalta. Hän haluaa luonnon säilyvän puhtaana ja koskemattomana. Kulkijan tulisi myös kunnioittaa luontoa eikä turmella sitä. Hiljaa kävellessäni olin todella kuulevinani Metsän Vanhimman kuiskailevan puissa. Hän on hyväntahtoinen ja rauhaa rakastava olento.
Äiti Kevät
Tässä luolassa asuu Äiti Kevät. Luolan luo johtavalla polulla oli kulku kielletty sen vaarallisuuden vuoksi, ja sekös houkutteli kulkijoita. Me kunnioitimme kieltoa ja kuvasimme luolaa kauempaa.
Äiti kevät lähettää luolastaan kevätpuroja ja kaikkia kevään merkkejä, kun luonnon on aika herätä talviunestaan.
Taevaskodalla voi nähdä kuningaskalastajan kalastamassa. Mekin yritimme lintua bongailla, mutta näimme vain sorsia.
Taevaskodalla voi nähdä kuningaskalastajan kalastamassa. Mekin yritimme lintua bongailla, mutta näimme vain sorsia.
Sanotaan, että Taevaskodat ovat kauniita kaikkina vuodenaikoina. Me kuljimme tuon lyhyen, parin kilometrin lenkin, ja fiilistelimme paikan mystistä tunnelmaa. Taevaskodat taitavat olla vähän huonosti tunnettuja, minä ainakin sain vinkin näistä ihan sattumalta. Jos arvostat kaunista ja ainutlaatuista luontoa, mene ihmeessä käymään paikalla jos tuolla päin kuljet.
Yöksi menimme läheiselle Taevaskoja Salamaa -leirintäalueelle. Ilta oli aurinkoinen mutta viileähkö, ja päivän reissaamisen jälkeen oli mukava taas levähtää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!