Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Mikä ihmeen flow?

Eilen olimme hauskassa liikuntatapahtumassa, Evattaren Zuper Zumbassa Hämeenlinnassa. Kyseessä on tapahtuma, mikä kestää yli neljä tuntia, ohjaaja vaihtuu lavalla nonstoppina ja osallistujat sitten kukin kuntonsa mukaan zumbailevat niin pitkään kuin jaksavat  haluavat. Myös meidän oma zumbamimmimme veti yhden setin lavalla. Tämän jälkeen yksi zumbaystävämme tuli kertomaan, että oli päässyt ko. setin aikana flow-tilaan. Olen toki kuullut sanan ennenkin ja hämärästi tiedän sen merkityksenkin, ja käsitimme että oli kyse erittäin positiivisesta palautteesta. Kotiin tultua piti kuitenkin vielä tarkistaa ko. termin merkitys wikipediasta.

Flow-sanan määrite on pitkä. Tässä osa siitä:" Optimaalinen flow-kokemus syntyy, kun ihmisen taidot vastaavat käsillä olevaa haastetta ja hän on kiinnostuneesti paneutunut ko. aktiviteettiin. Csíkszentmihályi on tutkimuksissaan todennut ihmisten olevan onnellisimmillaan juuri tällaisina hetkinä elämässään. "
"Flow-tilaan ei pääse helposti ja nopeasti. Esimerkiksi urheilutilanteissa flow-tilan saavutus on haastavaa ja ei onnistu läheskään aina, sillä häiriötekijöitä on paljon."
Lisäksi on määritelty, että flow-tilassa ko. henkilön keskittyminen on täydellistä, oman minän kontrollointi katoaa ja ajantaju häviää.

Jostain syystä flow jäi kummittelemaan mieleeni, ja tuli sellainen olo, että se ansaitsee tarkempaa pohdiskelua. Mietin, milloin itselläni olisi ollut flow-olo, miltä se on tuntunut ja miten siihen olen päässyt. Zumba on laji, josta kovasti nautin, ja uskonpa usein olleeni zumbatunnilla melkoisessa flow-tilassa. Mieli ikäänkuin tyhjentyy muista ajatuksista, ei mieti kauppalistaa eikä seuraavan päivän työtehtäviä. Tällaisen kokemuksen jälkeen olo on keventynyt ja virkistynyt, on ikäänkuin helpompi järjestellä asioita mielessään. Moni hankala ja sekava asia tuntuu helpommalta. Myös koirien kanssa metsässä on ollut tuollainen olo, kehää kiertävät ajatukset ovat rauhoittuneet ja oikeastaan ei ole mutta miettimistä kuin mahtaisiko seuraavan mättään juuressa olla kanttarelleja.

Mietin voisiko flow-tilaan tietoisesti pyrkiä ja säilyttää oloa mahdollisimman pitkään. Kirjastotyössä keskittyminen on olematonta, usein samalla kun tehdään jotain hommaa, ollaan myös tiskissä asiakkaita palvelemassa, vastataan puhelimeen, jutellaan työkavereiden kanssa tms. Voisin kuvitella, että aamuinen kirjojen hyllytyshetki ennen ovien aukeamista voisi olla flow. Voisiko sitä olla myös asiakaspalvelutilanne, jolloin tuntee hallitsevansa tilanteen ja pystyvänsä auttamaan asiakasta? Ainakin siinä täyttyy monta flow-kriteeriä, esim. tehtävällä on selvät päämäärät ja siitä saa välitöntä palautetta. Entäs sitten kotityöt? Voisiko imuroida tai tehdä ruokaa flow-tilassa? Ruoanlaitossa ajantajun ei ole ainakaan hyvä hävitä, tarkoitushan on että ruoka kypsyy tietyn ajan ja sitä tullaan tiettynä aikana syömään.

Sekä kotona että töissä on paljon häiriötekijöitä, jotka estävät tai haittaavat flow-tilaan pääsemistä. Nyt kun olen ollut pitkään kotona, huomaan ramppaavani tuon tuostakin tietokoneella tai otan kännykän käteen ja tarkistan onko kukaan tavoitellut (pidän tekstareita aina äänettömällä). Koirat rähähtävät haukkumaan vähän väliä, perhe tulee ja menee. Mökillä voisi olla helpompaa saavuttaa flow. Kännykkä toki on turvana mökillä, mutta usein se unohtuu pitkiksi ajoiksi. Tietokonetta en ota mökille mukaan, pääsen kännykällä nettiin sen verran kuin mökillä kaipaan.

Voisin kuvitella, että mökkisauna ja hyytävä pulahdus järveen voisi tuoda jälkitilakseen flown. Kun istuskelee saunan terassilla, hörppää siideriä mehua ja katselee koirien touhua tai kuuntelee korpin raakkumista. Usein siinä istuskellessa vierähtää pitkäkin tovi, varsinkin kesällä helteisen päivän jälkeen kun ilta on vielä lämmin eikä vilu aja takaisin löylyihin.

Nyt, hyvä lukija, kaipaisin juuri Sinun kokemustasi flow-tilasta! Mitä se juuri sinulle tarkoittaa ja milloin olet sen saavuttanut, vai oletko? Onko sellaista tilaa oikeasti olemassa ollenkaan? Voisiko olla koko ajan flow-olo ja mitä se vaatisi? Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia ja mielipiteitä tästä jutusta, joten laittakaahan kommenttia! 

4 kommenttia:

 1. ♥mulla "pää tyhjenee", kun puuhastelen jotain oikein mielenkiintoista, esim. neuloessa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpäs muuten mullakin, ainakin kun on sellainen malli mikä vaatii vähän keskittymistä. En tätä tajunnutkaan kun en nyt ole voinut pitkään aikaan neuloa. Sehän on just sitä, flow!

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen kirjoitus. Tuo olisi varmaan minulle nyt juuri onnen omiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Taisi mennä vähän liiaksi huuhaa-osastolle, kun ei kommentteja ole tullut pilvin pimein.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!