Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

tiistai 17. syyskuuta 2013

Ihana omenapiirakka


 Tulipa sitten "paastopäivän" kunniaksi tehtyä omppupiirakkaa ihan koko pellillinen. Piti tulla vieraita tänään mutta tulonsa peruuntui sairastumisen vuoksi. Piirakka päätyi sitten pakastimeen melkein kokonaan. No, myönnetään, pikku kulman maistoin. Ja tytär tykkäsi tästä myös kovasti, vaikka ei yleensä piirakoista välitä. 
Nyt on pakko kehua, että ikinä en ole yhtä hyvää omppupiirakkaa maistanut. Kiitos ja kunnia tästä ohjeesta kuuluu Raaheen Emmille, joka ystävällisesti jakoi ohjeen fb:ssa. Helppoa ja erittäin herkullista, joten laitanpa ohjeen tähänkin näkyviin, nyt kun omppuaika on.

Herkullinen omenapiirakka;
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa
=> sekoitetaan murutaikinaksi (käsin, ei vatkata)

Taikina jaetaan kahteen osaan, toinen osa yli puolet.
Suurempaan osaan lisätään
2dl piimää
1 muna
Paranneltu taikina levitetään pellille pohjakerrokseksi.

4-7 omenaa lohkotaan ja levitellään pohjataikinan päälle.

2 prk rahkaa
1.5 - 2 dl sokeria
2 munaa
2 tli vaniljasokeria
1 sitruunan mehu
(kanelia)
=> sekoitetaan ja kaadetaan omenoiden päälle.

Murutaikinan loppuosa ripotellaan päällimmäiseksi. Paistetaan 200 asteessa uunin keskitasolla n. 30 min.

Ei tarvitse mitään jäätelöä tai vaniljakastiketta kyytipojaksi kun on tuo rahkatäyte. Isoin homma tässä on omenoiden kuoriminen ja lohkominen, muuten tosiaan selviää sekoittelemalla. 

Pätkäpaaston ideanahan on se, että viitenä päivänä viikossa syödään normaalisti, ja kahtena päivänä (ei peräkkäisinä) syödään 500 kcal (naiset) ja 600 kcal (miehet). Mielestäni ei mikään paha nakki, huomattavasti lempeämpi kuin esim. eneily jossa noilla pusseilla elellään usein viikkojakin. Kompastuskivenähän tässä voi olla se että välipäivinä tulee sitten syötyä normaalia enemmän. Tätä ajateltiin kumppanini kanssa kokeilla, monet on kai saavuttaneet hyviäkin tuloksia. Olen joskus jostain lehdestä kopioinut esimerkkipäivien ruokia. Tänään aloiteltiin aamu kaurapuurolla ja mansikkasurvoksella. Lounaaksi olisi saanut nauttia 300 g tonnikalasalaattia, minä jaoin annoksen kahteen osaan ja söin sitten lounaaksi ja päivälliseksi. Ihan täyteen tulin! 
 Tonnikalan lisäksi laitoin salaattiin salaattijuustoa, vihreitä pakasteherneitä, kurkkua ja tillisilppua. Seuraavana paastopäivänä, joka olisi tarkoitus pitää perjantaina, ajattelin tehdä tästä sellaisen version, mihin laitan broilerisuikaleita ja raejuustoa. Nämä ovat sen verran proteiinipitoisia juttuja, että pitävät kivasti nälkää loitolla. Myös kirkasliemisiä keittoja ja wokkeja voisi kokeilla, jos vaikka tekee jotain lämmintä ruokaa mieli.

Paastopäiviksi ei suositella hikiliikuntaa, joten pitää vähän soveltaa ettei satu zumbailloiksi, jotka meillä ovat maanantai ja torstai. Kävin tänään kyllä kävelemässä metsässä koirien kanssa, eikä kevyesti syöminen ainakaan tahtia haitannut! 

Juupa juu. Saas nähdä miten nälkä on illalla...mukavaa illanjatkoa kaikille, syömisillä tai ilman!


9 kommenttia:

  1. Kiitos piirakan ohjeesta, mukavan helppotekonen ja herrrkullisen kuulonen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Sanna-Mari, eikun kokeilemaan! Ja kuten Emmi sanoi, hyvä kiertämään!

      Poista
  2. Omenapiirakka vaikuttaa todella maukkaalta.
    Itse tein eilen myös omenapiirakkaa. Laitoin 1 desi öljyä, 3 desiä piimää, 3 desiä sokeria, 5 desiä vehnäjauhoja ja 1 tl soodaa pohjaksi pellilliseen ja päälle 3 litran kulhollisen omenanpaloja, jotka monitoimikoneella raastoin ja sitten ripottelin hieman sokeria ja kanelia vielä omenaraasteen päälle. 225 asteessa 20 minuuttia ja mehevä piirakka oli valmis.

    VastaaPoista
  3. Hyvän näköistä piirakkaa.
    Minä tein mustikoista, kermaviili päällyksellä. Enkä laittanut pakkaseen vaan syön sen :)

    VastaaPoista
  4. herkullisen näköinen omenapiirakka,pitäs minunki tänään jonkinlainen tehdä :)

    VastaaPoista
  5. Kiitokset pappilanmummo (erityisesti tuosta piirakkaohjeesta!), Anneli ja Suvi! Tuo mustikka-kermaviiliyhdistelmä varmaan toimii myös hyvin. En usko että tuo piirakka meillä kauan pakkasessa vanhenee, huomenna jo on tulossa syömäväkeä. Suvi, tästä ohjeesta riittää isommallekin poppoolle!

    VastaaPoista
  6. Ihan täs vesi kielelle herahtaa. Sen verran herkullisen näkööstä on tarjoilusi :)

    VastaaPoista
  7. Kiitokset Riitta Sinikka ja Mate! ei kun piirakkaa vääntämään!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!