Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Frilla ja Lise-Lotte

Sain Tytiltä vinkin, että noilla washi-teipeillä voisi koristella vaikka tuikkuja, ja pitihän sitä heti kokeilla. Aika kivoja tuli, eikä tuohon tuunailuun montaa minuuttia kulunut. Kiitos Tytille vinkistä! Voipi olla että teipin kulutus lisääntyy...
Frillakin tuli sitten valmiiksi. Helppo konsti saada näyttävää aikaiseksi tuo Frilla-lanka, kahdeksalla silmukalla kudotaan pelkkää oikeaa ja röyhelöt tulee itsestään. Ohje löytyy vyötteen kääntöpuolelta. Tässäpä tämä:

Työkaveri teki viime viikolla Lise-Lotte -sukkia, ja homma näytti niin mukavalta että piti minunkin aloittaa taas Lise-Lottet. Laitanpa tähän ohjeenkin, jos joku haluaa kokeilla. Löysin sen Kardemumman talo -blogista, Kardemumma oli kai ottanyt ohjeen Ravelrysta. Tämä on tosi helppo ja kiva pitsineulemalli, lisäyksiä ja kavennuksia tehdään vaan yhdellä kerroksella, muut ovat 3 o, 1 n -joustinneuletta. Minulla tuota pinkkiä Nalle-lankaa riittää vielä joten käytin sitä:


Lise-Lotten pikkuiset sukat:


Luo 40 silmukkaa, jaa silmukat neljälle puikolle, 10 jokaiselle. Neulo 5 kerrosta  1 oikein  1nurin.
Aloita pitsineule:
1. krs: neulo 3 oikein, 1 nurin, toista tätä koko kerros.
2. ja 3. krs: neulo samoin kuin ensimmäinen kerros.
4. krs: langankierto, nosta 1 silmukka neulomatta, neulo kaksi seuraavaa oikein yhteen, nosta neulomatta nostettu silmukka tämä yli, langankierto, 1 nurin. Toista koko kerros.
Neulo neljä kertaa pitsineulekerrokset.
Neulo 10 kerrosta 2 oikein 2 nurin.
Kantapää: kudo kahden puikon silmukoilla sileää tasona niin kauan, että voit poimia 8 silmukkaa reunasta. Kantakavennukset:  keskimmäisellä   8 silmukalla kavennat molemmin puolin  6 silmukkaa eli aina 8. ja 9. silmukka neulotaan yhteen niin kauan kunnes puikoilla on 8 silmukkaa. Neulo oikean puolen yhteen neulominen ylivetokavennuksena ja nurjalla 2 nurin yhteen.
Poimi kantapään sivusta 8 silmukkaa kummaltakin sivulta. Neulo kaksi kerrosta kaikilla silmukoilla, tee kavennus, neulo kaksi kerrosta, kavenna toisen kerran. Neulo kaikilla silmukoilla sileää. Kun olet neulonut silmukoiden poimimisen jälkeen 20 kerrosta (tai tarvittavan määrän) aloita kärkikavennukset.
Kärkikavennukset:
Neulo 3 oikein, neulo kaksi seuraavaa oikein yhteen. Toista koko kerros.
Neulo 3 kerrosta kaikki oikein.
Neulo 2 oikein, neulo kaksi seuraavaa oikein yhteen. Toista koko kerros.
Neulo 2 kerrosta kaikki oikein.
Neulo 1 oikein, neulo kaksi seuraavaa oikein yhteen. Toista koko kerros.
Neulo 1 kerros kaikki oikein.
Neulo 2 oikein yhteen. Toista koko kerros.
Katkaise lanka ja pujota se loppujen silmukoiden (8) läpi. Päättele langanpäät.
Tee toinen sukka samoin.


Tein kantapään hiukan erilailla kuin tuossa ohjeessa, eli samalla lailla kuin aikuisten sukassa, joten kavennuksia tuli vähän enemmän. Mutta ohjeen kantapää varmaan toimii ihan hyvin.

Teinpä sunnuntain herkkupalaksi suolaisen piirakan. Tätä piirakkaa teki äitini jo silloin, kun suolaiset leivonnaiset olivat ihan uutta kahvipöydissä. Ohje löytyy ikivanhasta "Näin leipoo Anni Helena" -vihkosesta. Vihkosta tuskin enää mistään saa, joten laitan ohjeenkin tähän. Olen kokeillut lukuisia piirakkaohjeita tämän jälkeen, mutta mielestäni tämä on aina vaan se paras, ja tätä meillä on tarjottu sekä arkena että juhlissa, ja aina siitä on pidetty. Käytin tällä kertaa täytteessä kalkkunaleikettä, mutta siihen voi laittaa melkein mitä tahansa. Esim. jauheliha-sienitäyte toimii mainiosti, myös kinkkua ja kasviksia olen käyttänyt. Sekä tonnikalaa.

Juustopiirakka

150 g voita
2 1/4 dl vehnäjuhoja
3 rkl vettä
1 dl juustoraastetta

Täyte:
2 munaa
2dl kermaa tai maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
4 dl juustoraastetta
150 g savukinkkua kuutioina (tai mitä kaapista löytyy)

1. Sekoita voi ja vehnäjauhot käsin keskenään (tai yleiskoneessa)
2. Lisää joukkoon vesi ja juustoraaste
3. Painele taikina matalan vuoan pohjalle ja reunoille (jauhotettu käsi toimii tässä hyvin)
4. Paista pohjaa 225 asteen lämmössä 10-15 minuuttia
5. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada seos tortun syvennykseen
6. Paista torttua vielä n. 15 minuuttia eli kunnes täyte on saanut kauniin värin

Maistuvaa alkavaa viikkoa!
1 kommentti:

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!