Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

perjantai 6. syyskuuta 2019

Tehdään maailmasta parempi paikka

Maailmantuskaa

Maailmalla myrskyää ja tulvii ja Brexit raivoaa. Sademetsiä palaa koska ihminen on itsekäs rahanahne paskiainen. Amazonia on kaukana meistä, mutta sen vaikutukset maapallon hiilinieluna ja hapen tuottajana ovat maailmanlaajuiset. Metsän tuhoutuminen tarkoittaisi, että menettäisimme noin 20 prosenttia hapentuotannosta. Tämän myötä ponnistelut ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi valuvat hiekkaan. Valtaosa Suomeen tuodusta soijasta tuodaan Brasiliasta, ja 85 prosenttia siitä menee eläinten rehuksi. Palossa tuhoutuu myös monia eliölajeja ikuisiksi ajoiksi. Sademetsissä asuu myös alkuperäisheimoja, jotka eivät ole kosketuksissa muuhun maailmaan. Mutta mitä yhdestä hyödyttömästä sademetsästä kun alueen voi ottaa tehokkaaseen tuotantoon viljelysalaksi.

Moni vegaani on heittänyt hanskat tiskiin. Mitä merkitystä yhden ihmisen syömisillä on tässä mittakaavassa? Itsekin olen kesän lakto-ovoillut ja kalaakin olen syönyt muutamia kertoja. En tästä kanna huonoa omaatuntoa, mutta keho ja mieli tuntuvat nyt vaativan eropeliä eläinperäisistä tuotteista. Ilmastonmuutos on ollut vain yksi syy matkallani kohti vegaanisempaa elämäntapaa. Isossa osassa ovat myös eläinten oikeudet ja oma hyvinvointi.

Beanit

Onneksi kasviproteiinien rivistöt kauppojen hyllyillä kasvavat ja monipuolistuvat. Tänään kokeilin uutta Beanit-härkäpapusuikaletta. Härkiksen monet jo tuntevatkin, tämä on samojen tekijöiden uusi tuote ja tuli kauppoihin elokuun alussa. Ja on niin hyvää että melkein itkettää! Moni pitää näitä kasviproteiineja pitkälti prosessoituina tuotteina. Näin ei välttämättä ole, tämäkin tuote sisältää suomalaista härkäpapua, herneproteiinia ja vettä sekä makuöljyä. Tuotteen nettisivulla vastataan prosessointikysymykseen näin:

Härkäpapusuikaleiden valmistuksessa käytetään perinteisiä keittiömenetelmiä – hieman isommassa mittakaavassa vain. Onhan leipäkin aika erinäköistä kuin jauho, josta lähdetään liikkeelle. Kyse on samantyyppisestä muodonmuutoksesta, ei mistään sen ihmeellisemmästä.

Wokki

Ensimmäiseksi testiin lähti tämä maustamaton versio. Pilkoin suikaleita vähän pienemmiksi ja paistoin öljyssä pannulla rapeaksi. Maustaa näitä saa aika reilusti, vaikka sisältävätkin suolaa ja mustapippuria. Aika kauan näitä sai pannulla pyöritellä ennenkuin suutuntuma oli makuni mukainen, mutta lopputulos olikin sitten ihan muuta kuin soijasuikaleet (kaikki kunnia niille mutta eivät ole minun makuni mukaisia).


Kun suikaleet olivat sopivan rapsakoita, heitin tuoreksia sekaan ja hauduttelin vielä viitisen minuuttia, maustoin soijakastikkeella. Nam!


Tuli paistettua noita vähän liikaakin, mutta ei se lopputulosta haitannut.

Piirakka

Pidempi korsi -blogista löysin  piirakkaohjeen 
joka inspiroi kokeilemaan, miten tämä tuote toimii suolaisessa piirakassa. Eikun kauppaan, tällä kertaa mukaan tarttui tämä valkosipuli-yrttiversio. Kolmas maku on lempeä sitruuna.Moni kakku on päältä kaunis, mutta kun innostuu liikaa improvisoimaan, ei lopputulos ole välttämättä sitä mitä on suunnitellut.
Käytin valmista suolaisen piirakan pohjataikinaa. Täytteeseen laitoin suikaleiden lisäksi aurinkokuivattua tomaattia, sipulia ja paprikaa ja hauduttelin heidät kaurakermassa. Valmiin piirakan päälle levittelin vielä purkin kaurafraichea.


Mutta tässä kävi vähän niin kuin pelkäsin, eli täyte jäi liian kosteaksi ja vetiseksi, eikä pysy kasassa. Ja kyllä itse tehty pohjataikina on parempaa! Ensi kerralla jätän kaurafraicen pois, samoin kaurakerman haudutusvaiheessa. Suikaleet kannattaa lisätä viimeiseksi täytteen päälle, jottei rapeus kärsi. Päälle voisi ennen uuniin laittoa lorotella kaurakerma-ravintohiivaseosta.

No mutta oppirahat pitää maksaa ja eiköhän tämä syötyä tule! Kyllä hyvä ruoka tekee maailmasta paremman paikan, vai mitä mieltä olet? Onko Beanit sinulle jo tuttu tuote? Jos, niin olisin kiinnostunut kuulemaan, mitä siitä olet kokannut. Laita kommenttia!

Kaunista viikonloppua ja aurinkoa ukkoskuurojen väliin!


Edit: tuo piirakkalinkki menee tietosuojasivulle, klikkaa "accept" niin pääset ohjeeseen. Ja fraichen laitoin piirakan päälle ennen uunia, en siis valmiin piirakan päälle niin kuin tuossa virheellisesti sanoin. Mutta ehkä tätä ohjetta ei kannata kokeilla kun ei ollut kovin onnistunut.

Tuotteet ovat itse ostamiani ja maksamiani, mielipiteet omiani. Jos joku taho joskus haluaa blogiyhteistyötä kanssani tehdä, olen avoin asialle mutta kerron siitä blogissa tottakai. 4 kommenttia:

 1. Olen nähnyt Beanit-mainoksia, mutta en ole vielä kokeillut. Näyttävät herkulliselta. Hyviä vinkkejä, kiitos. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja kun jaksat poikkeilla :) Tämä on kyllä hyvä tuote kokeiltavaksi jos on kasviproteiineista kiinnostunut.

   Poista
 2. Ainahan näitä voisi kokeilla, kun ei oikein lihakaan maistu. Samaa mieltä noista valmiista piirakkapohjista. Kerran kokeilin, mut en enää.
  Hyvin vähän olen kokeillut näitä "lihan korvikkeita". Soija ei käy, mutta härkäpapua olen joskus itekki kasvattanut. Täytyy katsella kaupassa, mistähän hyllystä ne sitten löytääkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos liha ei maistu, suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan kasviproteiineja. Nykyään on tosiaan valinnanvaraa. Härkis, nyhtökaura, vöner, kauramuru ja nyt tää Beanit jne...S-ryhmän kaupoissa löytyvät yleensä sieltä missä on broileri ja jauheliha, ideana ilmeisesti se että joku sekasyöjäkin innostuis näitä kokeilemaan. K-ryhmässä on usein erillinen vegehylly.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!