Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Lusikka soppaan

Ruoanlaitto on ihan mukavaa. Kun vaan joku aina kertoisi mitä sitä ruoaksi tekisi. Itse kun olen tällainen "ruokavammainen", eli liha ja kana eivät minulle maistu, niin vaihtoehdot käyvät aika vähiin. Pitkälle kyllä pärjää kalalla ja kasviksillakin. Meillä on pitkästä aikaa kotiviikonloppu, kun huominen menee minulla työn merkeissä. Ja kun ilmakin vähän viileni niin jauhopeukaloa alkoi armottomasti pakottaa.

Viikonlopuksi on kai luvattu aika vaihtelevaa keliä, mutta jos siitä lähdetään että ulkona ollaan niin keitto on helppo juttu. Sen voi tehdä vaikka aamulla valmiiksi ja lämmittää ulkoilun tai vaikka pihatöiden lomassa. Tänään tein tällaista hottis-kasvissosekeittoa.
Tätähän voi varioida loputtomiin. Meillä keitto syntyi tänään bataatista, porkkanoista, kesäkurpitsasta ja sipulista. Pilkoin kasvikset kiehumaan (luomu)lihaliemeen, kesäkurpitsa vähän jälkijunassa kun vaatii lyhyemmän kypsymisajan kun nuo muut. Kun kasvikset olivat pehmeitä, soseutin ne sauvasekottimella keitinliemessään ja laitoin sekaan vajaan purkillisen Koskenlaskija Ruoka -sulatejuustoa, tällä kertaa chilin makuista. Kätsyjä nuo purkkisulatejuustot, kun liukenevat ruoan sekaan ilman sen kummempia sulatteluja. Juusto antaa jo aika lailla potkua keittoon, mutta lisäilin vielä Sweet Chili -kastiketta, currya ja garam masalaa sekä viher- ja mustapippuria. Suolaa tai aromisuolaa sitten maun mukaan. Aika tulista tuli, mieheni , joka ei ole niin tulisen ruoan perään vähän nikotteli. Mutta ainakin lämmittää jos tuo viileä tuuli aiheuttaa vilunväreitä. 

Jos muistaa illalla tehdä valmiiksi taikinan, voi keiton kaveriksi tehdä pataleipää. 
Ohjeita löytyy netistä loputtomiin, itse olen tehnyt tällaisella ohjeella, josta tulee kaksi leipää:

Pataleipä

7 dl vettä
1,5 tl kuivahiivaa
1,5 tl sokeria
2 tl suolaa
vehnäjauhoja, kaurahiutaleita

Tee taikina jo edellisenä iltana valmiiksi ja jätä yön yli huoneenlämpöön, aamulla sitten paistumaan. Liuota reilusti kädenlämpöiseen (n. 42 astetta) veteen hiiva, suola ja sokeri. Lisää jauhoja sen verran että saat paksuhkon taikinan jota voi kuitenkin vispilällä sekoittaa. Vaivata ei tarvitse. Aamulla sitten uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pata kannattaa voidella niin leipä irtoaa nätisti. Paistamisaika vaihtelee uunista riippuen, saa olla aika tummaa että on pohjastakin sitten kypsää. Jauhoja ja hiutaleita voi vaihdella mielensä mukaan. 

Sitten se jauhopeukalo-osio. Tein näitä ihania kristallipullia, joiden ohjeen aikanaan otin Pullahiiren leivontanurkka-blogista. Tällä kertaa tein sekä pyöreitä pullia että solmuja. Taikina nousi hyvin ja näistä tuli reilumman kokoisia kun ensimmäisellä kerralla, kun näitä kokeilin.
Suolapalaksi tein vielä jauhelihapiirakkaa. Tästä ohjeesta on tainnut ennenkin olla eri versioita blogissani, mutta laitanpa tähän tämänkertaisen versioni:

Mehevä jauhelihapiirakka

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa margariinia
0,5 dl Koskenlaskija Ruoka -sulatejuustoa (tällä kertaa käytin samaa chilinmakuista, josta sitten loput meni sosekeittoon)

Täyte:
1 sipuli
400 g (luomu)naudanjauhelihaa
1 pussi juustoraastetta
2 munaa
2 dl ruokakermaa

Sekoita pohjan aineet käsin tai yleiskoneessa. Taputtele leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta mielesi mukaan. Laita pohjan päälle vuokaan kerroksittain jauheliha-sipuliseosta ja juustoraastetta, vuorotellen. Sekoita munat ja ruokakerma ja kumoa vuokaan täytteen päälle. Paista 175 asteessa noin tunti. Täytteeseen voit lisätä esim oliiveja tai aurinkokuivattua tomaattia makusi mukaan. 

Piirakka on hyvin ruokaisa ja käy salaatin kanssa lounaasta. Ja kun käytin tähän luomujauhelihaa niin aion itsekin maistaa iltapalaksi pikku palasen, vaikka lihaa kartankin. Tämä on niin hyvää enkä ole keksinyt oikein korvaavaa ainesta niin olen päätynyt tuohon luomujauhelihaan. 

Maukasta viikonloppua!

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Oletpa tehnyt herkullisia ruokia ja leivonnaisia, oikein vesi tuli kielelle :)
    Mulla tuli mieleen tuosta lihansyönnistä, tai oikeastaan syömättömyydestä, Poika kun on vegaani, tosin syö kyllä kylässä sitä mitä eteen kannetaan, eli ei ihan niin ehdoton lihasta kieltäytyjä ole. Me kuitenkin yritetään hänen valintojaan kunnioittaa kun kotona käy ja tehdä ruokia hänen "vakaumuksensa" mukaan. No tämä näin alustuksena :)
    Olet varmaan kokeillut lihan asemesta kaikenlaista, soijarouhetta yms., mutta onko Quorn -tuotteet sinulle tuttuja? Niissä on rouhetta, kuutioita, fileitä... Itse olin yllättynyt kun niitä ensimmäisen kerran maistoin ja sen jälkeen ollaan käytetty Puolison kanssa niitä muulloinkin kuin Pojana ollessa kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Pöllöseni :) soijarouhe on tuttu, soija ei kyllä kuulu lemppareihini missään muodossa. Mähän käytän kalaa joten en hirveästi noihin lihankorvikkeisiin turvaudu. Quornia kokeilin kerran mutta ei ollut kovin onnistunut kokeilu. Yksi pussi on nytkin pakkasessa. Ottaisin mielelläni vastaan vinkkejä ja reseptejä Quornin käytöstä, jos jollakulla on hyviä kokemuksia.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!