Heippa! Kuntouduttu on ja kotiin palauduttu entistä ehompana. Kuntoutusviikko sujui mainiosti ja siitä voit lukea täältä. Olemme suuntaamassa pääsiäiseksi mökille, joten suurisuuntaisia valmisteluja en ole tehnyt. Meillä ei syödä lammasta eikä muutakaan lihaa, mutta lohta on ostettu tarjouksesta pakastimeen, ja siitä olisi tarkoitus tehdä uunilohta ja ehkä savustaakin.
Jotain pitää kuitenkin aina leipoakin. Tein jo ennen kuntoutusta rapaperi-dallaspullia ja ihme kyllä niitä säästyi pakastimeen pääsiäiseksi.Tein kesällä pakastimeen raparperihilloketta ja tähän se upposi mukavasti.
Alkuperäinen ohje on Pienestä pullakirjasta, itse tein pullataikinan tällä vanhalla, hyväksi havaitulla ja kuten kuvasta näkyy paljon käytetyllä ohjeella.
Vihkonen on lapsuudenkodistani ja nimeltään Näin leipoo Anni Helena. Tällä ohjeella tulee tosi hyvää pullaa:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl hienonnettua kardemummaa
puolikas tl vaniljasokeria
n. 1 kg (15-16 dl) vehnäjauhoja
200 g voita
Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja liuota maitoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma sekä muna. Lisää osa jauhoista ja sekoita voimakkaasti. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Sekoita lopuksi taikinaan pehmeä voi. Jos sulatat voin, lisää se jäähtyneenä.
Täyte:
2 tlk maitorahkaa
2 pkt vaniljakastikejauhetta
4 dl raparperihilloketta
1 rkl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
Kaulitaan korvapuustien tapaan, levitetään täytettä taikinalevylle, kääritään rullaksi ja leikataan rulla viipaleiksi. Kohotetaan, voidellaan munalla ja paistetaan 225 asteessa n. 10 minuuttia.
Ohjeesta tulee reilusti täytettä, ja kun en saanut kaikkea uppoamaan pullien sisään, tein lopusta täytteestä piirakan.
Pohjan tein tällaisella ohjeella (on rahkapiirakan pohjan ohje):
100 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/4 dl vehnäjauhetta
1 tl leivinjauhetta
Voi ja sokeri vaahdotetaan, lisätään muna edelleen vatkaten. Sekoitetaan leivinjauhe jauhoihin ja lisätään taikinaan. Taikina vuokaan ja siihen rätkäistään loppu täyte päälle. 200 astetta ja 25-30 minuuttia.
Vielä piti kokeilla tällaista Valion sivulta löytämääni veriappelsiini-rahkapiirakan ohjetta. Ohjeen löydät täältä. Sellaiset on ainekset ettei voi kovin pahaa tulla. Olisi ehkä pitänyt tehdä tämä isompaan vuokaan, kun tuli uunissa reilusti yli reunojen. Ja enhän tietysti tätäkään voinut ihan ohjeen mukaan tehdä vaan vaihdoin veriappelsiinit persikoiksi ja päällisen pähkinärouheen tein saksanpähkinästä.
Aikas muheva, vai mitä? |
Tämän kuvan myötä toivottelen oikein hyvää pääsiäistä! Narsissit menivät jo uusiksi kun eivät mokomat kestäneet toissayön kolmentoista asteen pakkasta :)
Kiitos sitä samaa ma-te! Pullat on tosi hyviä, raparperi vielä mehevöittää niitä :)
VastaaPoistaIhanan näköisiä. Rahkapullat ovat minunkin herkkua!
VastaaPoistaHyvää pääsiäistä!
Kiitos Kati!
Poista