myTaste.fi

Tietoja minusta

Oma valokuva
Äiti ja vaimo, henkinen hippi, viherpiipertäjä, mökkihöperö, lukutoukka, lankahörhö, kipuilija, metsässäkulkija, ilon ja valon etsijä

sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Vegemessuilla

En ollut edes kuullut mistään vegemessuista, mutta fb-ystäväni Mintin päivitys sai kiinnostumaan asiasta. Selkätoipilaana alkoivat seinät kaatua päälle, joten sain miehenikin houkuteltua messuilemaan kanssani. Messut järjestettiin Helsingin Suvilahdessa Kattilahallissa, ja kyseessä oli vegaaninen ruokakulttuuritapahtuma.

Messujen nettisivuilla kehotettiin varautumaan jonottamiseen, mutta emme osanneet edes kuvitella mitä tuleman piti. Jono kiemurteli Kattilanhallin pihalta pysäkkikatoksen ympäri jalkakäytävälle. Mutta kun tänne asti oli ajettu, niin liityimme jonon hännille. Sisään päästettiin väkeä sitä mukaa kun sitä tuli hallista ulos. Jonossa oli varsin leppoisa tunnelma, kukaan ei menettänyt hermojaan, ja 45 minuttin jonottamisen jälkeen pääsimme sisälle kattilahalliin vaivaisen viiden euron pääsymaksulla. 

Arvaatte varmaan, että tungos sisällä oli valtaisa. Vegesuuntaus on todellakin tätä päivää. Messuilla oli tarjolla todella runsaasti maistiaisia, ihan kunnon pikku ruoka-annoksiakin, joten tuolla viidellä eurolla sai vatsansakin täyteen vegaanisia suolaisia ja makeita herkkuja. Jonkin verran kosmetiikkaakin oli tarjolla. Suihkugeeli lähtikin kotiinviemisiksi. 
Ylläolevissa kuvissa on esimerkkejä vegaanituotteet.net -sivuston kokoamista ihan tavallisista markettituotteista, jotka yllättäen ovatkin vegaanisia. 

Tämä herkku pitää ottaa hetimiten kokeiluun kotikeittiöön:
Oumph! on valmistettu soijapavuista, sitä saa sekä maustettuna että maustamattomana. Itse en ole tähän kaupoissa törmännyt mutta tuotetta on kuulemma saatavana Prismoissa ja suuremmissa K-kaupoissa. Saimme maistaa Pulled Oumph -suikaleita BBQ-kastikkeessa, ja täytyy sanoa että oli herkullista! Suikaleet oli siis valmiiksi maustettuja ja paistettu öljyssä pannulla. Tuotteeseen käytetty soija ei ole geenimuunneltua, eikä valmistaja osta soijaa lainkaan Etelä-Amerikasta välttääkseen vaikuttamasta sademetsien tuhoon. Jos oikein ymmärsin, Oumph! myydään pakasteena. Täytyypä lähteä sitä saalistamaan ja kertoa sitten täällä miten onnistuin sen valmistamisessa. Esitteestä löytyy kyllä paljon vinkkejä ja ohjeita. 

Muutenkin mukaan tarttui kaikenlaisia kivoja ohjeita ja huomasi miten paljon vegaanisia tuotteita on tarjolla ihan näissä lähikaupoissakin. Kasvisten käytön lisääntyminen ei tarkoita sitä että kaiken lihan ja eläinperäisen ravinnon tulisi hävitä, vaan sitä tulisi tuottaa eläimiä, ihmisiä ja ympäristöä kunnioittaen, kuten suomalaisessa maataloudessa pitkälti onkin. Vegaanisten "juustojen" maistelu pönkitti sitä ajatusta, että juustosta en voi enkä halua luopua. Meillä käytetään myös paljon kananmunia, jotka ovat aina joko luomua tai ulkokanojen munia. Kotimaista, mieluusti lähellä tuotettua ruokaa, olipa se sitten peräisin eläimistä tai kasveista. Tulevaisuus on kuitenkin meidän käsissämme, ja yhä enemmän on siirryttävä kasvipohjaiseen proteiiniin ruokavaliossa, jotta ruokaa riittäisi kaikille ja sitä voitaisiin tuottaa ilmastoystävällisesti. Vegemessuilla tuli todettua, että herkullisuudesta ei silti tarvitse tinkiä!

2 kommenttia:

  1. Olipa kiva kun pääsit tuonne! Harmittaa ettei mulla voimat riittäneet lähteä. Oli varmaan mahtavaa nähdä miten laajaa tarjontaa on nykyään vegaaneille. Ja tosi hienoa että tekin haluatte kiinnittää huomiota ruuan alkuperään, vielä kun saisi tätä sanomaa levitettyä laajemmallekin yleisölle. Voin suositella joka tammikuista vegaanihaastetta, siinä saa älyttömän paljon tukea ja tietoa jokaikinen päivä haasteen ajan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä kivat (ja tiivistunnelmaiset) messut. Enpäs tiedä tuosta vegaanihaasteesta, voisi tietysti kokeilla. En kyllä tunne tarvetta ihan kokonaan vegaaniksi ryhtyä, tykkään kalasta ja leivon paljon joten munia ja maitotuotteitakin kuluu. Viime aikoina olen kyllä leiponut ihan vegaanisiakin leivonnaisia, kun tyttären kavereista monet on vegejä ja illanistujaisiin on kiva pistää itsetehdyt herkut mukaan. Juustosta luopuminen olisi vaikeaa, maistelin vegaanisia juustoja messuilla ja nei ei kyllä oikein napanneet.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!