Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

maanantai 10. lokakuuta 2016

Mökkeilijän syysmietteitä

Mukavaa maanantai-iltaa sinne ruudun toiselle puolelle! Millään en oikein oivalla, että tänään on todellakin maanantai, kun olin lauantaina töissä ja tänään vapaalla. Ja tänään vasta tultiin mökiltä kotiin. Että mitäkö siellä mökillä näin syksysellä puuhastellaan? Voin taata että puuhaa riittää vaikka vuoden ympäri. 

Meillä ei puhutakaan kesämökistä vaan pelkästään mökistä. Tai useimmiten Lehmiksestä. Tämän lempinimen antoi Leena-ystäväni, kun Lehmäjärven rannalla aloimme mökkeillä. Joskus aikanaan vannoin, että jos meillä joskus mökki on, niin mitään pihahommia siellä ei sitten tehdä. Mutta kuinkas sitten kävikään. Lehmiksellä on Piha. Mökkiä ostaessa piha oli aika rempallaan, mutta hiljalleen olemme siitä raivanneet ihan kauniin mökkipihan. Ja työlään. Nurmikon ajoa riittää. Inhoan lehtipuhaltimella häiriköintiä, mutta kun en pysty haravoimaan käsi- ja olkapäävaivojen vuoksi, niin puhallin on oiva apu. Neljä tuntia puhalsin lehtiä eilen. 
Sen siitä saa kun haluaa rantakoivikossa asustella. Moni varmaan mieltää mökkeilyn saunomiseksi, uimiseksi, grillaamiseksi ja laiturilla istuskeluksi. Sitäkin se on, mutta myös paljon muuta. Mieheni kanssa pidämme puuhastelusta, ja aika pian mökille tultua vedetään työhanskat käteen. Minä kupsuttelen pihalla (ja nautin siitä ihan valtavasti), ja nyt syksyn tullen vaeltelen lähimetsissä. Joskus tulee saalista, joskus ei. Tänään tuli. 

Mieheni tykkää nikkaroida (tai oletan niin kun hän sitä jatkuvasti tekee).Nyt on työn alla ollut pihakeittiö, josta olettekin täällä kuvia nähneet. Grillailtu siellä onkin jo moneen kertaan, mutta valmis se ei ihan ole. Puuhellalle pitää viritellä oma piippu. Maalaushommaan olen minäkin osallistunut. Kaikenlaista kunnostushommaa riittää, ja tietenkin polttopuiden tekoa. 

Meillä ympärivuotista mökin käyttöä helpottaa se, että vesi tulee ja menee. Onpa meillä sellainenkin ylellisyys kuin kylppäri ja sisä-wc, vaikka aika paljon kompostorivessaa käytämmekin ainakin kesäaikaan. Olin pitkään sitä mieltä, että en halua mökille pesukonetta, mutta tänä kesänä sellainen kuitenkin käytettynä ostettiin. Ja on se helpottanut kovasti, kun lakanat ja pyyhkeet voi pestä mökillä ja jättää vaikka kuivumaan parvekkeelle seuraavaan käyntiin saakka. 
Käytämme mökillä pelkästään näitä pesupähkinöitä. Ne ovat ekologisia ja riittävän tehokkaita mökkikäyttöön. Tosi likaiset työvaatteet ym tuon kotiin pesuun. 

Mökkikeittiötä en ole teille kai koskaan esitellyt. Esittelykunnossa se ei olekaan ikinä, se kun on maailman pienin ja yleensä tasot ja hyllyt pursuavat astioita ja ruokatavaroita. Kuvasinpa sen nyt kuitenkin, ja tältä se näyttää:
Se on siis hyvin pieni ja vähän pimeäkin vaikka ikkunakin on mutta siitä ei kovin paljon valoa tule kun se on tuonne tummalle terassille päin. Lamppuja tuonne on sitten viritetty, ja vaikka keittiö on maailman pienin, teen mielelläni siellä ruokaa. Kesällä tietenkin ruoanlaitto siirtyy pitkälti ulos, mutta on mukavaa kun on uunikin missä voi ruokaa laittaa. Eilen siellä paistui sieni-juustolasage Valion ohjeella.
Mieleni on tehnyt pitkään lasagnea, mutta kun liha on ei-ei niin olin aivan onnessani kun löysin tämän ohjeen. Lasagnesta tuli mahtavan hyvää, ohjeen löydät täältä, jos haluat kokeilla. Tein lasagnen suppiksista ja kanttarelleista ja laitoin kastikkeen sekaan myös aurajuuston jämät. Varmaan hyvä lasagne tulisi nyhtökaurasta tai härkiksestäkin, mutta kun noita sieniä nyt on saalistettu niin teinpä tällaista. 

Kaappitila on keittiössä kortilla, ja ruokailutilan nurkassa onkin kulmakaappi, jossa on osa astioista. Keittiön pulella on lisäksi avohyllyjä, jotka sattuneesta syystä rajasin kuvasta pois ;) joskus alkuun ajattelimme, että puhkaisemme seinän yläosan tuonne ruokailutilan puolelle, mutta nuo avohyllyt ovat tuikitarpeelliset. Ja kun tasot ja hyllyt useimmiten vyöryvät tavaraa, ei haittaa yhtään vaikka keittiö on tuolla vähän piilossa. Kaikki toimii, ja se on tärkeintä. 

Päivän ihanin hetki on se, kun puuhastelun jälkeen lämpiää sauna. Niin kauan kun Lehmis on sula, sinne pulahdellaan saunasta. Ja avanto tehdään kevättalvella heti, kun jää on sen verran ohentunut, että siihen jääsaha pystyy. Saunakin on pieni ja vanha, mutta hyvät löylyt siellä tulee. Saunomisen välillä on mukava istuskella terassilla ja katsella järvelle. Kiikari on aina valmiina lintujen bongailua varten. Tähän aikaan vuodesta bongailtavaa ei kyllä juurikaan ole. Eilen istuin pitkään saunan jälkeen terassilla huopaan kääriytyneenä ja katselin puolikasta kuuta. 
 
Kun valosaastetta ei ole, on mukava katsella myös tähtiä. Revontuliakin on tänä syksynä näkynyt. 

On aina mukavaa saada mökille vieraita. Turhan harvoin tulee vaan vieraita kutsuttua, ja kesä menee niin äkkiä kun kaikilla on omat reissunsa ja juhlansa. Ja kyllähän tuolla korvessa vähän erakoituu ja tulee laiskaksi vieraita kutsumaan. Mökki on lastemme ja heidän kumppaneidensa vapaasti käytettävissä, olemme me vanhat varikset sitten paikalla tai emme. Sääntönä on, että kukin mökkeilijä siistii paikat kuntoon seuraaville tulijoille. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa pidetty mökkipäiväkirjaa, johon kaikki kävijät kirjoittavat terveisensä. Samalla vähän pidetään kirjaa mökin käyttöasteesta. Tätä perinnettä varmaan jatketaan. Mukava on lueskella, mihin aikaan on nähty ensimmäistä kertaa vakiovieraamme kaakkurit ja mökkitien kurjet. Niitä odotellessa - mukavaa viikkoa!4 kommenttia:

 1. Ihanaa mökkielämää - ja niiiin tuttua. Pientä puuhastelua - muka. Todellisuudessa mökillä tehdään raskaitakin hommia, mutta kun ne yläänsä on niin kivoja ettei raskautta huomaa. Ja saa tehdä omassa rytmissä ja kauniissa luonnossa. Ja useilla mökki on pääasuntoa pienempi, ja helpommin 'hallittavissa' ja meillä ainakin sotkuisuus ja keskeneräisyys ikäänkuin kuuluu mökkielämään... mukavaa mökkisyksyä!

  VastaaPoista
 2. Paljon samanlaista on meidänkin mökkeily, nurmikkoa on olosuhteiden pakosta tullut ihan liikaa, mutta siinä se kunto pysyy kun kävelyttää leikkuria☺ Muutenkin molemmat tykätään kun on aina jotakin tekemistä, sehän pitää mielen virkeänä ja kropan kunnossa ☺
  Yksi mielestäni kurja ero, teidän mökkiin, meillä on vain kuivan maan mökki, josta aukee peltomaisema ja mieheni sanookin viitaten pellolle, että "järven puolella" ☺
  Ihanaa viikkoa Sinulle Maija ♥

  VastaaPoista
 3. Mökkeily on taatusti mukavaa, vaikka pientä ja suurtakin tekemistä siellä riittää. Teidän mökki näyttää olevan todella kauniilla paikalla. Mukavaa kuluvaa viikkoa sinulle:)

  VastaaPoista
 4. Mökkihöperö kiittää kommenteista <3

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!