Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

lauantai 7. tammikuuta 2017

Härkispizza

Joulu alkaa olla ohitse ja jouluruoista ei varmaan kukaan enää halua kuullakaan mitään. Minä lopetin muutama vuosi sitten lihan syönnin eettisistä ja terveydellisistä syistä. Silloin ajattelin, etten ala miksikään absolutistiksi lihan suhteen, mutta kuinkas kävi. Joskus satunnaisesti kun lihaa söin, sain siitä todella voimakkaita niveloireita, välillä nousi kuumekin. En tiedä mikä lihassa tuota aiheuttaa, joku teoria oli että lihan proteiini aiheuttaa pehmytkudoksissa tulehdusta. Oli mikä oli, absolutisti minusta sitten kuitenkin lihan suhteen tuli. Teen perheelle joskus liharuokia, mutta minulla on kehittynyt lihaa kohtaan niin voimakas vastenmielisyys, etten pysty edes maistamaan liharuokaa. Kalaa syön kyllä hyvällä ruokahalulla.

Kanaa olen syönyt silloin tällöin, esimerkiksi kun ollaan ulkona syömässä. Nyt olen muutaman kerran tehnyt kotona kanaburritoja, jotka ovat saaneetkin suuren suosion. Nyt olen myös huomannut kanan aiheuttavan samanlaisia niveloireita kun liha. Olen sitä muutaman kerran testannut, ja näyttää olevan ihan tosi juttu eikä mitään kuvittelua. 

Nyt sitten pitää tosiaan laittaa mielikuvitus liikkeelle, kun yrittää löytää ruokia, jota koko perhe voisi syödä. Soijasta en välitä, eikä sitä suostu meillä muutkaan syömään. Onneksi on kauppoihin tullut hyviä kotimaisia lihankorvikkeita. Nyhtökauran saatavuus on vielä vähän niin ja näin, mutta Härkistä alkaa olla hyvin saatavilla. Tänään tein härkispizzaa, ja hyvää tuli. 
Yleensä olen tehnyt tätä "merellistä herkkupizzaa" tonnikalasta, mutta tänään kokeilin Härkistä, ja hyvää tuli. Tässä ohjeessa on mielestäni todella hyvä pohja, ja täytteeksi voi tietenkin laittaa mitä vaan. Tällaisista aineista syntyi tämän päivän herkku:


Härkispizza (pellillinen)

Pohja: 
2 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 pussia kuivahiivaa (tai 15 g tuorehiivaa)
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl ruokaöljyä

Täytteet:
70 g tomaattipyreetä
pizzamaustetta
1 rasia Härkistä
1 sipuli
1 tlk ananaspaloja
100 g jäisiä katkarapuja
75 g Auramurua
2-3 dl juustoraastetta
1 punasipuli

Sekoita suola  ja hiiva 42-asteseen veteen. Jos käytät tuorehiivaa, käytä kädenlämpöistä vettä. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa käsin tai monitoimikoneessa. Lisää lopuksi öljy. Taikina on helposti kaulittavaa. Anna sen seistä hetki ja kauli levyksi uunipellille.

Kuullota silputtu sipuli pannulla ja lisää Härkis, sekoittele hetki ja mausta mielesi mukaan. Levitä pohjan päälle tomaattipyree ja ripottele pizzamaustetta. Lisää Härkis-sipuliseos, jäiset katkaravut, Auramuru ja ananas. Leikkaa punasipuli renkaiksi ja kuullota hetki pannulla, lisää muiden täytteiden päälle ja lopuksi juustoraaste. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Itse pidin tästä pizzasta tosi paljon, perhe ei kommentoinut mutta söi mukisematta. Hiukan vielä taitavat herättää ennakkoluuloja nuo lihankorvikkeet. Suosittelen kokeilemaan kuitenkin!


4 kommenttia:

  1. Mulla on vielä härkis kokeilematta. Mifua olen käyttänyt ja on ihan ok. Minäkin jätin yli vuosi sitten lihan ja nyt ällöttää pelkkä ajatuskin. Minulla on reuma, ja sen ja eettisistä syistä lihan jätin. En halua syödä ketään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla mennään.Nyt kun kanakin alkaa olla ei-ei -listalla, niin onkin miettimistä kun aina ei jaksaisi kahta ruokaa tehdä. Onneksi kalasta meillä pitävät kaikki.

      Poista
  2. Kun saisi vielä miehenkin muuttamaan ajatuksiaan! Minulle käy ilman lihaa muttei hänelle. Onneksi kalaa syömme paljon. Nivelissä minullakin tuntuu punainen liha, etenkin possu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miehille se lihan jättäminen ei ole ihan helppo juttu. Kyllä meilläkin tehdään joskus liharuokaa vaikka itse en siihen koske. Hiljalleen on alkanut löytyä kasvisruokia joista koko perhe tykkää, mieskin niitä googlailee. Hiljaa hyvä tulee, ja kala on hyvää :)

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!