myTaste.fi

Tietoja minusta

Oma valokuva
Kirjastotäti Etelä-Suomesta kirjoittelee omaksi ja toivottavasti vähän muidenkin iloksi. Asustelen maalla ja perheeseeni kuuluu mies ja lapsia kotona ja maailmalla. Tavoittelen ekologista ja humaania elämänasennetta. Elämääni iloa tuovat luonto, mökkeily, puutarhanhoito, käsityöt, kirjat ja keittiössä puuhastelu. Pidän tanssimisesta ja käyn mielelläni teatterissa ja konserteissa. Minussa asuu myös pieni karavaanari. Omat haasteensa päiviini tuo fibromyalgia sekä liuta muita sairauksia. Blogistani löydät juttua ja kuvia minulle läheisistä asioista sekä kaikenlaista pohdintaa maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan!

torstai 24. maaliskuuta 2016

Maukasta pääsiäistä

Heippa! Kuntouduttu on ja kotiin palauduttu entistä ehompana. Kuntoutusviikko sujui mainiosti ja siitä voit lukea täältä. Olemme suuntaamassa pääsiäiseksi mökille, joten suurisuuntaisia valmisteluja en ole tehnyt. Meillä ei syödä lammasta eikä muutakaan lihaa, mutta lohta on ostettu tarjouksesta pakastimeen, ja siitä olisi tarkoitus tehdä uunilohta ja ehkä savustaakin.

Jotain pitää kuitenkin aina leipoakin. Tein jo ennen kuntoutusta rapaperi-dallaspullia ja ihme kyllä niitä säästyi pakastimeen pääsiäiseksi.Tein kesällä pakastimeen raparperihilloketta ja tähän se upposi mukavasti.

Alkuperäinen ohje on Pienestä pullakirjasta, itse tein pullataikinan tällä vanhalla, hyväksi havaitulla ja kuten kuvasta näkyy paljon käytetyllä ohjeella.
Vihkonen on lapsuudenkodistani ja nimeltään Näin leipoo Anni Helena. Tällä ohjeella tulee tosi hyvää pullaa:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
2 tl suolaa 
2 dl sokeria
1 rkl hienonnettua kardemummaa
puolikas tl vaniljasokeria
n. 1 kg (15-16 dl) vehnäjauhoja
200 g voita

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja liuota maitoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma sekä muna. Lisää osa jauhoista ja sekoita voimakkaasti. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Sekoita lopuksi taikinaan pehmeä voi. Jos sulatat voin, lisää se jäähtyneenä.

Täyte:
2 tlk maitorahkaa
2 pkt vaniljakastikejauhetta
4 dl raparperihilloketta
1 rkl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan

Kaulitaan korvapuustien tapaan, levitetään täytettä taikinalevylle, kääritään rullaksi ja leikataan rulla viipaleiksi. Kohotetaan, voidellaan munalla ja paistetaan 225 asteessa n. 10 minuuttia.

Ohjeesta tulee reilusti täytettä, ja kun en saanut kaikkea uppoamaan pullien sisään, tein lopusta täytteestä piirakan.
Pohjan tein tällaisella ohjeella (on rahkapiirakan pohjan ohje):

100 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/4 dl vehnäjauhetta
1 tl leivinjauhetta

Voi ja sokeri vaahdotetaan, lisätään muna edelleen vatkaten. Sekoitetaan leivinjauhe jauhoihin ja lisätään taikinaan. Taikina vuokaan ja siihen rätkäistään loppu täyte päälle. 200 astetta ja 25-30 minuuttia. 

Vielä piti kokeilla tällaista Valion sivulta löytämääni veriappelsiini-rahkapiirakan ohjetta. Ohjeen löydät täältä. Sellaiset on ainekset ettei voi kovin pahaa tulla. Olisi ehkä pitänyt tehdä tämä isompaan vuokaan, kun tuli uunissa reilusti yli reunojen. Ja enhän tietysti tätäkään voinut ihan ohjeen mukaan tehdä vaan vaihdoin veriappelsiinit persikoiksi ja päällisen pähkinärouheen tein saksanpähkinästä.
Aikas muheva, vai mitä?
Tämän kuvan myötä toivottelen oikein hyvää pääsiäistä! Narsissit menivät jo uusiksi kun eivät mokomat kestäneet toissayön kolmentoista asteen pakkasta :)



torstai 10. maaliskuuta 2016

Mustikkaherkku

Vieläkö Sinulla on mustikoita pakastimessa? Jos, niin kokeilepa tällaista herkkua. Yleensä olen tehnyt tätä kaurapaistosta omenoista, mutta mustikka toimii myös vallan mainiosti. 

Mustikka-kauraherkku
5 dl mustikoita (tai esim. mustikka-vadelmasekoitusta) pakastimesta
vähän perunajauhoja 
6 dl kaurahiutaleita
200 g voita
2 dl raakaruokosokeria
1 tl vaniljasokeria 
Tarjoiluun jäätelöä tai vaniljakastiketta

Voitele piirakkavuoka, pyörittele jäiset marjat perunajauhoissa ja laita vuokaan. Sulata voi ja lisää sokerit ja kaurahiutaleet. Levitä seos marjojen päälle, ripottele muutama marja päälle koristeeksi. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa kylmänä tai lämpimänä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Viimeiset mustikat upposivat tähän. Keräsin syksyllä melkein 30 litraa mustikoita ja mansikoita pakastimme 10 kiloa, nyt on kaikki syöty. Monta monituista aamua on aloitettu kaurapuurolla ja mustikoilla, paljon on tehty myös marjarahkaa ja smoothieta. Silti oli yllätys että kolmen hengen taloudessa marjat ovat huvenneet tätä tahtia. No, hyvä niin, onpa saatu vitamiineja talven pimeydessä. 

Vietän tässä loppuviikon eläkepäiviä. Tätä päivää aloittelen keittiökaappeja siivoamalla ja aurinkoa odottamalla. Sitten päivällä kunnon lenkille Ronjan kanssa. Kohta pitäisi alkaa kassiakin pakata, sunnuntaina autoilen pitkän matkan Ouluun kuntoutusviikolle. 

Jonkinlainen selitys keuhkokuumekierteellekin on löytynyt, voit lukea sen täältä.

Mukavaa päivää!

torstai 3. maaliskuuta 2016

Ruusuja ja kransseja

Moikka! Ensimmäinen pitkä vapaa on koittanut kolmen päivän työviikon jälkeen! Tänään olen väsäillyt ruusuja suodatinpusseista ja vanhan kirjan lehdistä. Näin se käy:
Laitoin kolme suodatinpussia päällekkäin, piirsin juomalasia apuna käyttäen renkulat ja lätkäisin niiteillä kiinni.
Leikkasin renkulat irti. Pyöreydessä on toivomisen varaa eikä tuo niittikään ole ihan keskellä, mutta eihän ne oikeatkaan ruusut ihan symmetrisiä ole ;)

Sitten vaan rypistellään kerrokset yksi kerrallaan kukkasiksi. Isännän mielestä nämä olivat neilikoita, ei niinkään ruusuja. Miten vaan :)
Käytin valmista styroksista sydän-kranssipohjaa.
 
Sitten vaan kuumaliimalla ruusut kiinni kranssiin.
Kirjastotädin kranssi tehdään vanhan kirjan lehdistä:
Pari ruusua jäi yli ja niistä väsäsin vielä kortin:
Sellaista tänään! Saas nähdä mitä sitä huomenna puuhastelisi. Kivaa illanjatkoa!