Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

lauantai 9. tammikuuta 2016

Pakkaspäiviä

Heipparallaa! Mitenkäs olette tarenneet? Hirmupakkaset täällä etelässäkin viime päivinä. Koiraparat ovat päässeet vaan pikaisille happihyppelyille, ja siltikin on pitänyt kolmella jalalla kulkea kun tassut ovat ressukoilla jäässä. Tänään oli sitten sen verran lauhempaa että otimme ilon irti tuolla järven jäällä. Tassunpohjat voitelin mehiläisvaha-lanoliinivoiteella. Ehkä se vähän auttoi, tai sitten oli pakkasta sen verran vähemmän että tarkeni kaikilla neljällä tassulla astua. Yritin bongailla haloilmiöitä, joista olen nähnyt hienoja kuvia eri medioissa viime päivinä, mutta eipä näkynyt. Kaunis taivas kylläkin.
Kumman hämärältä näyttää nämä kuvat, vaikka ihan täysi päivä oli. Taas joku ihme asetus meikäläisella kamerassa. Pitäisi ehkä perehtyä vähän käyttöohjeeseen. 

Eipä tuolla tuntitolkulla vieläkään tarennut ulkoilla, parta huurussa Veerallakin jo puolen tunnin ulkoilun jäljiltä. Mutta hyvää teki päästä vähän valoisan aikaan ulos. 

Loppiaisena juhlimme meidän täysi-ikäistä kuopusta! Tein hyviksi havaittuja porkkanakuppikakkuja, ja pakastimesta löytyi vielä puolikas piimäkakkua eivätkä nuo joulupiparitkaan tunnu tänä vuonna loppuvan. Varsinaisena synttärikakkuna oli tällainen Nutella-kerrosjuustokakku.
Keksipohja:
1 pkt Kanelikeksejä (esim Bastogne)
100g voita
Murskaa keksit, sulata voi, yhdistä. Pingota leivinpaperi irtopohjavuuan pohjalle. Kumoa seos pohjalle, ja painele tasaiseksi.

Valmista vaalea mousse:
1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
300g maustamatonta tuorejuustoa (ei rasvatonta)
1 dl Tomusokeria
3 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. notkista tuorejuusto. Yhdistä vaahto ja tuorejuusto varovasti nostellen, mausta tomusokerilla. Liota liivatelehdet. Kuumenna sitruunamehu ja purista liivatteet ja liliuota ne sitruunamehuun. Sekoita liivate liemi massaan hyvin.  Kaada vaalea mousse keksipohjan päälle.
Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia ennen toisen kerroksen päälle laittoa.

Tumma täyte:
1 prk Hasselpähkinäkaakaoleviettä (Nutellaa)
2 dl kermaa
3 liivatetta
2 rkl kermaa
Notkista Nutellaa hetken erillisessä astiassa miksrossa, pieni hetki riittää matalalla teholla. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä nutella tahna ja kermavaahto. Liota taas liivatteet kylmässä vedessä, kuumenna kerma, ja liuota liivatteet sen joukkoon. Kaada seos ohuena nauhana massaan, hyvin sekoittaen. Kaada massa vaalean massan päälle tasaiseksi. 
Anna hyytyä jääkaapissa 5-6h mielellään seuraavaan päivään.

Koristeena kermavaahtoa sekä jouluisesta suklaarasiasta sydämiä. Tähän sopisivat hyvin myös erilaiset pähkinät koristeeksi.

Suolapalat yleensä maistuvat makeita paremmin, joten tein texmex-jauhelihapiirakkaa, joka ei meillä ole texmexiä vaan vähän miedommin maustettua niin käy monenlaiseen makuun. Piirakka katosi ennenkuin ehdin ja muistin kuvata, joten hyvää taisi olla :) Lisäksi tein fetakakun, jonka ohje on ollut rippijuhlien yhteydessä pari vuotta sitten (hassua kun googlettamalla löytyi linkki omaan blogiin :) )
Tässä vielä ohje jos joku haluaa kokeilla.

Fetakakku
Pohja: 1 pussi ruisleipää (Real 420 g)
100 g voita tai leivontamargariinia
Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
3 dl turkkilaista jugurttia
200 g fetaa
3 dl raastettua kurkkua
1/2 dl silputtua ruohosipulia
1 tl sitruunapippuria
2 rkl sitruunamehua
+ koristeita, mitä haluat
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Valmista sillä aikaa pohja. Murenna leipäviipaleet monitoimikoneessa hienoksi. Sulata voi ja lisää leipämurujen joukkoon. Pingota irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Painele leipäjauhelma tiiviiksi pohjaksi.
Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Raasta feta ja pesty kurkku karkeaksi raasteeksi. Silppua ruohosipuli. Yhdistä kermavaahto, turkkilainen jugurtti, raasteet ja sitruunapippuri. Kuumenna sitruunamehu kattilassa. Puserra liivatelehdet kuiviksi ja laita liukenemaan kuumaan mehuun. Lisää liivateseos massaan tasaisesti. Levitä massa ruispohjan päälle ja nosta kylmään hyytymään vähintään kuudeksi tunniksi.
Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Koristele mieleiselläsi tavalla.
 
Tuohon täytteeseen voisi mielestäni lisätä vielä jotain lisää makua antavaa, vaikka mausteiden muodossa. 
 
Tänään suuntaamme isännän kanssa elokuviin, Nuotin vierestä -leffaa katsomaan. Mukavaa iltaa muillekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!