Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Perinneleipuri

Meillä kuulemma leivotaan "koko ajan" ;) no tässä joulun alla viikonloppuisin kyllä aika paljon. Ja muulloinkin, koska se on kivaa ja rentouttavaa puuhaa, ja ilostuttaa perhettäkin. Eilen oikein perinteisiä leipomuksia. 

Piimäkakun ohjeen löysin facen sesonkiruokaohjeista. Se on sota-ajan juhlaleivonnainen. Tässä ohjetta teillekin:
Piimäkakku

200 g voita
6 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
3 dl rusinoita
3 dl piimää
2 dl siirappia.

Sulata voi. Sekoita aineet kulhossa, älä vatkaa! Voitele ja korppujauhoja ISO kakkuvuoka (kakusta tulee iso!) ja paista 175 asteessa n.  1 tunti.

Minulla tuppasi ennen aina jäämään kuivat kakut vuokaan kiinni, joka toinen ehkä onnistui. Se murhe jäi taakse kun sain silikonivuoan. Sitä ei tarvitse kuin kevyesti öljytä, eikä tartu kakku kiinni! Ja kauniin muotoinenkin tulee.

Näkkileipä on kotikyläni Hämeenkosken eli entisen Kosken Hl perinneleivonnainen. Ohjeen olen ottanut Jaakko Kolmosen perinneruokakirjasta. Leipä ei oikeasti ole näkkäriä nähnytkään, vaan on tuollainen rieskatyyppinen vaalea leipä. Muistan tätä aina pikkutyttönä pidoissa syöneeni ja olin ikionnellinen kun löysin ohjeen. Olen tätä nyt itsekin juhliin leiponut, ja muulloinkin.
Ohje kuuluu näin (suoraan kirjasta):

Koski Hl: Näkkileipä

1 l maitoa
1 rkl suolaa
50 g hiivaa
250 g voita
vehnäjauhoja

Kälellämpösien maituon lisätiän hiiva, suola ja sulatettu voi. Vehnäjauhoil tehlien pehmie taikina. Kaaviloilaan pellin kokosia leipiä, annetaan nousta, pistelleän kahvelil ja jaetaan taikinapyöräl neliöiks. Paistetaan hyväs lämmös vaalean ruskeiks.

Tuo "hyvä lämpö" voisi olla 200-225 astetta. 

Tänään sitten voisi leipoa jotain sinivalkoista, vaikkapa  kermaviili-mustikkapiirakan. 

Hyvää itsenäisyyspäivää vielä kerran!


3 kommenttia:

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!