Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

lauantai 28. helmikuuta 2015

Raakaruokinnasta

Huomenta! Pakko taas palailla hiukan koiranruoka-asioihin. Facebookissa törmäsin juttuun, missä kerrottiin Yhdysvalloissa tehdystä ryhmäkanteesta. Mainitsen nyt nimetkin, kun ne ovat tuolla facessakin ihan julkista riistaa, eli kysessä oli Nestle-yhtiön Purina Beneful -ruokanappulat. Meilläkin on näitä joskus ollut mökkieväänä koirilla, ja hyvällä ruokahalulla ovat niitä pistelleet (eivätkä ole sairastuneet). Joukko koiranomistajia kuitenkin syytti yhtiötä koirien sairastumisesta ja jopa kuolemasta, kun olivat syöttäneet tätä ruokaa koirilleen. En tiedä onko jutussa mitään perää mutta pisti taas miettimään.

Meillähän koirat ovat olleet muutaman vuoden raakaruokinnassa. Viime syksynä kuitenkin söivät pari kuukautta kuivaruokaa laiskuuteni/pihiyteni/kiireeni vuoksi. Kyseessä ei ollut Beneful vaan ihan eläinlääkärin maahantuoma täysravinto. En ole voinut olla miettimättä, aiheuttiko ruokavalion muutos Pinjan sairastumisen ja kuoleman. Pinja steriloitiin noin vuosi ennen kuolemaansa, ja silloin oli ongelmia veren hyytymisen kanssa. Pinjan sairastuttua eläinlääkäri epäili ongelmia maksassa, tuo hyytymisongelma olisi voinut viitata siihen. Olen miettinyt, olisiko ruokavalion muutos voinut aiheuttaa piilevän sairauden aktivoitumisen. En saa koskaan varmuutta tästä asiasta, kun Pinjan sairauden laatu ei selvinnyt kun verikokeiden tuloksia ei voinut tulkita runsaiden punasolujen vuoksi. Itsesyytökset eivät tuo koiraa takaisin, mutta ehkä näistä mahdollisista virheistä voi ottaa opikseen.

Moni koiranomistaja varmaan miettii raakaruokintaan siirtymistä, nyt kun allergiat ja syövät ovat lisääntyneet kovasti koirilla. Jopa eläinlääkärit suosittelevat nykyään raakaruokintaa allergisille koirille, ja moni on saanut siitä avun. Suurin este varmaan on tiedon puute ja ajatus siitä, saako koira kaikki tarvittavat ravinteet raakaravinnosta. Olen itse barffannut ensimmäisen käppänäni kanssa jo yli kymmenen vuotta sitten, jolloin tämä ruokintatapa oli vielä hyvin tuntematon Suomessa. Eläinlääkäri sanoi silloin, että huonoinkin kuovamuona on parempi vaihtoehto kuin tällainen ruokinta. Paljon asenteiden muutosta on tapahtunut tämän kymmenen vuoden aikana.

Olen joskus eksynyt keskustelupalstoille lueskelemaan ja kyselemään aiheesta, ja huomannut että monet ruokkivat koiriaan lähes uskonnollisen fanaattisesti vannoen oman ruokintatapansa erinomaisuuden nimeen. Raakaruokkijoita on monenlaisia. Joku syöttää nappulaa ja raakaa lihaa, joku puuroa ja lihaa, moni ei anna luita ollenkaan . Myös lisäravinteista ollaan montaa mieltä. Jonkun mielestä on "kauheaa" verrata koiraa suteen, sudethan ovat huonokuntoisia eivätkä elä kauan. Korostankin nyt, että vaikka näistä asioista kirjoittelenkin ja kerron, miten omia koiriani ruokin, olen kuitenkin sitä mieltä, että jokainen omistaja tuntee lemmikkinsä ja sen tarpeet parhaiten ja tekee päätöksen ruokinnasta oman elämäntilanteensa mukaan. Raakaruokinta tulee kalliimmaksi kuin kuivanappulat, eikä ole mitään järkeä ruokkia koiraa näin ja syödä itse sen vuoksi pelkkiä nuudeleita ja kaurapuuroa. Koira voi elää terveenä ja iloisena markettinappuloillakin. Jos ei omista pakastinta, voi raakaruokinta olla myös hankala vaihtoehto.

Oma näkemykseni lähtee siitä, mitä susi syö luonnossa, koska se on kuitenkin koiran esi-isä ja ruoansulatuselimistöt ovat pitkälti samanlaiset. Olen siis vanhakantainen barffaaja. Kun susi ottaa jäniksen kiinni, se tiettävästi ahmaisee myös mahalaukun puoliksi sulaneine sisältöineen. Ja rouskuttelee lihat ja luut hyvällä ruokahalulla.

Ruoan kokonaismääräksi raakaruokinnalla suositellan 2-3 prosenttia koiran painosta per päivä. Koiran tarkkailu on tärkeää, lihooko se vai kenties laihtuu. Meillä ruokamäärät ovat lähella tuota kahta prosenttia, koska koirat eivät ole erityisen aktiivisia, ja Veeralla tuota ikääkin jo on. Molemmilla on lihomiseen taipumusta, joten ruokien suhteen on syytä olla tarkkana. Yleensä koirat talviaikaan hiukan pyöristyvät ja sitten kesällä mökillä ja pihalla viipottaessa taas hoikistuvat. En tiedä onko tällainen "jojoilu" koirille pahasta, ihmisillähän siitä varoitetaan. Olen siirtynyt nappuloista raakaruokintaan kertarysäyksellä, ilman mitään siirtymäaikoja. Aluksi, ensimmäisen viikon aikana koira saattaa oksentaa luunpaloja, mutta elimistö tottuu pian sulattamaan luuta. Kypsiä luita, varsinkaan linnunluita ei koiralle saa antaa. Kypsentäessä luiden rakenne muuttuu koiralle vaaralliseksi. Raakaruokaa myyvässä liikkeessä varoitellaan, että kuivaruoan (jos sitä jostain syystä välillä koiralle antaa, esim. matkoilla) ja luuaterian välillä on oltava 24 tunnin väli, jottei synny suolitukosta. Jotkut kyllä syöttävät luita ja nappulaa huoletta ilman mitään ongelmia, mutta itse olen ollut varovainen enkä ota tätä riskiä.Meillä on ollut raakaruoat kylmälaukussa mukana matkailuautolla reissatessakin, pysyvät siellä aika pitkään jäisinä. Sieltä sitten annos kerrallaan sulamaan.

Ruoasta 60-70 % on lihaisia luita. Käytän yleensä broilerin siipiä, selkärankoja ja kurkkutorvia joita ostan 10 kg:n erissä ja pakastan kerta-annoksiksi. Pieni Ronjakin rouskuttelee näitä hyvällä ruokahalulla, joskin hiukan pienin luita oksasaksilla. Alkuun on ehkä hyvä seurailla luiden syöntiä ja syöttää luusatsi vaikka kädestä, jotta koira oppii olemaan hotkimatta. Luun sopiva määrä selviää tarkkailemalla koiran ulostetta. Raakaruokinnalla jätösten määrä vähenee murto-osaan. Ulosteet ovat yleensä kovia papanoita, mutta jos ne muuttuvat "pöliseviksi" tai koiran vatsa on selvästi kovalla, on luun määrää syytä vähentää.

 Loput 40 %  on sitten "mössöä" eli raakaa lihaa ja soseutettuja kasviksia. Joissain ohjeissa lihan ja kasvisten määrä on ohjeistettu samansuuruiseksi, eli 20 % lihaa ja 20 % kasviksia. Itse annan kasvikset kerran, pari viikossa sen kummemmin määriä miettimättä. Usein ostan valmiin kasvissoseen, välillä soseutan kasvikset, esim salaatin jämät blenderissä. Noin kerran viikossa heitän blenderiin sekaan myös yhden raa'an kananmunan per koira - kuorineen. Kasvikset on soseutettava, jotta koira pystyisi ne sulattamaan ja käyttämään hyväkseen, esim raastaminen ei riitä.

Kun kymmenen vuotta sitten barffattiin, koiralle syötettiin myös monenlaisia lisäravinteita. Ruokaan lisäiltiin merilevää ja oluthiivaa. Monet käyttävät niitä vieläkin, ja itsekin välillä ostan merilevää, koska se tehoaa hyvin hammaskiveen. Ruokia myyvän liikkeen ohjesituksen mukaan jos koira saa 3-4 eri eläintä ja myös sisäelimiä, lisäravinteita ei tarvita. Itse käytän e-vitamiiniöljyä, koska pakastaminen tuhoaa e-vitamiinia.

Raakaruokinnasta löytyy netistä paljon tietoa, ristiriitaistakin. Omaa koiraa seuraamalla löytyy varmasti optimaalinen tapa ruokkia. Olen itse saanut hyviä ohjeita ja vastauksia kysymyksiin raakaruokapakasteita myyvistä liikkeistä. Mainostan nyt vähän, itse ostan ruoat kerran kuussa isona satsina Lemmikkikellari Riemu -nimisestä kaupasta Lahdesta (entinen Maikin lemmikkikellari). Siellä on erittäin ystävällinen ja asiantunteva palvelu, ja myyjillä on pitkä kokemus raakaruokinnasta. Ruokasatsit jopa kannetaan minulle autoon! 

Raakaruokinta ei siis ole mitään salatiedettä, toki hiukan työläämpi tapa kuin mitata nappulat koiran kuppiin. Mutta kun kerran laskee nuo määrät koiran painon perusteella, ja sitten seurailee koiran vointia ja mahdollista laihtumista/lihomista, niin sopivat määrät löytyvät kyllä. Moni rapsuttelu ja silmien rähmiminen on vältettävissä, kun päästään turhista lisä- ja täyteaineista. Viljojahan koira ei tarvitse ruokavaliossaan lainkaan. Itse lasken eduksi myös tuon jätösten määrän pienenemisen murto-osaan - sen kyllä huomaa kun keväällä keräilee läjiä pihalta.

Vihreää näkyvissä, kun tarkasti katsoo! Keväistä viikonloppua!

1 kommentti:

  1. Raaka liha on nimenomaan raakaruokinnan perusta, itse uskon että syöpää aiheuttaa sekä koirilla että ihmisillä teollisen ruoan lisäaineet. Mutta varmahan tästä ei voi olla. Mukavaa maaliskuuta myös!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!