Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Arki-illan nopeat


Muutama helppo ja nopea leivontaohje, joita eilisiltana kokeilin ekaa kertaa. 

Nopeat juustosarvet

60 g voita
2 dl kermaviiliä
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 dl juustoraastetta

Täytteeksi nokare tuorejuustoa tms mitä sattuu jääkaapista löytymään.

Sekoita kuivat aineet, ei vielä juustoraastetta. Sekoita kermaviiliin. Lisää juustoraaste ja voisula. Jaa taikina kahteen osaan, kauli kumpikin osio pyöreäksi ja jaa kahdeksaan osaan. Täytä, rullaa sarviksi ja paista 225 asteessa 10-15 minuuttia. 

Valmista tulee puolessa tunnissa vaikka yllärivieraille, ja aineitakin löytyy usein jääkaapista. Parhaita höyryävän kuumina suoraan pelliltä!

Ja sitten varoitus. Tässä mustikkapiirakka, joka ainakin minulta meinasi viedä tajun herkullisuudellaan. 

Mustikka-mascarponepiirakka

Pohja:
100 g voita
0,75 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
2,5 dk vehnäjauhoja

Täyte:
250 g mascarponejuustoa
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
n. 200-300 g pakastemustikoita

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kananmuna kevyesti joukkoon. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauho kekkenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Vatkaa täytteen kananmuna ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Sekoita mascarpone ja vaniljasokeri joukkoon. Levitä kohmeiset mustikat piirakkapohjan päälle ja kaada juustoseos pinnalle. 

Kypsennä 200 asteessa 35-45 minuuttia. 

Piirakasta ei ole kuvaa, sattuneesta syystä...eli se on ahmaistu jo parempiin suihin. Maistuu sellaisenaan, mutta nokare vaniljajäätelöä piirakan kylkeen niin tajunnanmenetys on varma!

Leipominen on minulle mieluista puuhaa, ruoanlaitto sitten enemmän sellaista pakkopullaa.
Ruokalistasysteemi on auttanut hurjasti!

Suunnitelmassa on pysytty, kaupasta olen hakenut maitoa, hedelmiä ja vihanneksia ja eilen mascarponea tuota piirakkaa varten. On ollut todella vapauttavaa, kun ei ole tarvinnut joka päivä erikseen miettiä mitä ruokaa laittaisi, ja myös päivittäinen kaupassa ravaaminen on jäänyt pois. On säästynyt aikaa, hermoja ja varmaan myös pitkässä juoksussa rahaa. Määrät ovat olleet sopivia. Maanantai pärjättiin viikonlopun ruokien jämillä, maanantaiaamuna ennen iltavuoroon lähtöa tein nakkikeiton. Oli mukavaa tulla eilen töistä ja laittaa valmis keitto lämpiämään. Tyttö syö tietenkin päivällä koulussa, mutta listan ruokia on ollut myös meillä isännän kanssa töissä eväänä. 

Ensi viikko sisältääkin sitten enemmän liikkuvia osia, kun tyttö on lomalla ja isännällä on hyvin vaihtelevia työvuoroja. Tyttö varmaan osan viikkoa oman kullan luona ja luultavasti osan viikkoa ovat yhdessä meillä. Juuri näitä tilanteita varten on tuo lause "oikeudet muutoksiin pidätetään".  Hiljalleen voisi alkaa suunnitella tulevaakin viikkoa. Keitot ovat meillä suosiossa, nehän pitävät lämmittämisestä. Myös kalaruoka olisi hyvä listalla olla. Kasvisruokiakin haluaisin suosia, mutta niiden suhteen olen kovin noviisi vielä. Vinkkejä otetaan vastaan!

Herra Fibro on muutaman hyvän viikon jälkeen taas kovasti aktivoitunut, ikävä kyllä. Yöt ovat olleet katkonaisia, ja töissä olen ollut aika nukkuneen rukous. Onneksi on ymmärtäväinen työyhteisö. Helmikuussa on myös ollut kirjastolla hurjasti kaikkea tapahtumaa. Tulevana perjantaina meidän kauan odotetun, hienon sarjakuvahuoneen avajaiset! Näistä jutuista saa virtaa arkeen, kuten myös liikunnasta. Zumbaa on tiedossa loppuviikosta pariin otteeseen, ja lavatansseihin aiotaan yrittää lauantai-iltana, kun tanssitreenit jäävät sunnuntailta väliin. Toivottavasti lauantaina myös kelit suosisivat sen verran, että pääsisin fibrotapaamiseen. Vertaistuki olisi nyt erittäin arvokasta, ja auttaisi jaksamaan kohti kevättä.

Mukavaa viikon jatkoa!

1 kommentti:

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!