Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Sunnuntaisoppaa

Hei taas! Nyt jo hämärtää vaikka kello ei ole vielä neljääkään, kiitos talviajan (eli muistettiin kellojen siirto!). Loma alkaa olla toden teolla loppusuoralla. Eilen käytiin katsomassa mainio Mielensäpahoittaja-elokuva. Tykkäsin kovasti! Antti Litja oli juuri oikea henkilö Mielensäpahoittajan rooliin ja Mari Perankoski oli vakuuttava miniä. Tänään on vielä kivaa tiedossa tanssitreenien muodossa, polkan harjoittelu jatkuu ja tangoakin on ohjelmassa.

En ole mikään innokas ruoanlaittaja, ja kaikkein tylsintä on mielestäni miettiä, että mitä sitä perheelle ruoaksi taikoisi. Tänään oli taas pää yhtä tyhjä kuin jääkaappikin, joten päädyin kauppaan pohtimaan asiaa. Siitä ei yleensä mitään hyvää seuraa, mutta tällä kertaa välähti. Nimittäin tätä iki-ihanaa kukkakaali-Koskenlaskija-savukalakeittoa en ole tehnyt aikapäiviin. Sunnuntaisapuskan on hyvä olla sellaista, että sitä voi alkuviikosta vielä lämmitellä, ja tämä soppa on siihen omiaan.
Nonni, miten meillä voi taas olla koirankarvoja pöytäliinalla?!?
Ohje on alunperin Antti Heikkilän vähähiilarikeittokirjasta. Antti kuvaa sitä näin: Keitto on kuin kuninkaiden keittiöstä, ja sitä kehtaa tarjota kenelle vaan. Olen ihan samaa mieltä. Tässä summittainen ohje:

Kukkakaali-Koskenlaskija-savukalakeitto

1 iso kukkakaali keitellään pehmeäksi. Veteen suolaa, minulla oli Reformi Luomu -lihaliemikuutioita puolitoista. Kypsä kukkakaali soseutetaan keitinliemeensä. Sekaan sulatellaan Koskenlaskijaa, puoli pakettia tai koko paketti, makuasia. Sekaan vielä savustettua kalaa, esim lohta. Tähän upposi puolikkaan fileen verran. Tai jos on vaikka savukalan jämiä, ne voi hyvin käyttää tähän. Sekaan vielä 1-2 desiä kuohukermaa (ei välttämätön), kiehautetaan vielä. Mausteeksi sitruunapippuria ja laitoin myös tilliä pakastimesta.

Hyvän leivän kanssa mainio vierasruokakin, voi tehdä etukäteen ja lämmittää.

Jokin aika sitten pähkäilin täällä lihansyönnin kanssa. Varmaan moni on miettinyt mihin tulokseen olen tullut. Ei minusta mitään absolutistia ole lihan suhteen tullut. Pieniä valintoja olen kuitenkin tehnyt. Maitotuotteita ja juustoa kuuluu edelleen ruokavalioon. Kanaakin. Jossain määrin myös lihaa. Suosin luomulihaa silloin kun sitä on saatavilla, ja esim jauhelihassa eron huomaa kyllä maussa. Myös kasviksia ja maitotuotteita ostan mahdollisimman paljon luomuna, joskin hintaa kauhistellen. Kotimainen kirjolohi on käsittääkseni tässä mielessä hyvä valinta, joten sitä suosin.  Olen myös vaihtanut esim. shampoon ja yleispesuaineen ekologiseen vaihtoehtoon ja suosin luonnonkosmetiikkaa. Ja iloinnut täysin siemauksin kirppareiden kiertelystä, tehnyt hienoja löytöjäkin. Kirpparit eivät kyllä ole mikään uusi juttu, niitä olen kierrellyt jo vuosikymmeniä ja ostan vaatteet useimmiten käytettyinä. Mökillä meillä on myös lähes koko kalustus kierrätettyä ja ullakoilta haalittua. 

Mutta nyt pikku kahvit ja sitten pitää lähteä sinne tanssitunnille! Mukavaa alkavaa viikkoa!

7 kommenttia:

  1. Nam, hyvää tuollainen soppa! Meillä ollaan nyt syöty aika usein porkkanakeittoa, samantyylistä, ilman kalaa kylläkin. Vähän kauemmin menee kun porkkanan palat kiehuvat pehmeiksi, jotta ne saa surauttaa sauvasekottimella, siihen vaan nestettä sopivasti, mausteita ja Viola- tms maustettua tuorejuustoa, hyvää on sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juup, kaikki sosekeitot maistuu minullekin. Niihinhän voi laittaa mitä vaan, porkkanaa, bataattia, kesäkurpitsaa, sipulia....lisukkeita maun mukaan. Ja vegeihmisille voi ottaa osan sivuun ennen esim. juuston lisäämistä.

      Poista
  2. Mahtavaa soppaa, tuollainen maistuu erityisesti pakkaspäivänä :)

    Mielensäpahoittaja on kyllä tosi hauska elokuva, me käytiin myös katsomassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli, menee kyllä myös kesäruokana kun on tuo kukkakaali pääraaka-aineena. Ihanaa kun löysin uuden blogisi <3

      Poista
  3. ♥hyvän ja herkullisen näköistä soppaa! Mekin käytiin katsomassa tuo elokuva...lopussa tuli itku , ihan väkisin :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokuva oli tosiaan paitsi hauska myös liikuttava. Nyt aloin lukea uutta Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja -kirjaa. Koko ilta meni hekotellessa ja päivitellessä, miten yksinkertaisissa asioissa piilee valtava viisaus :)

      Poista
  4. Kiito Mate! Suosittelen kokeilemaan. Vähillä ja yksinkertaisilla aineilla tulee herkullinen ruoka, joka vaan paranee lämmittäessä! Mukavaa viikkoa myös!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!