Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Margit-mummon mahtipiirakka

Heippa kaikki (tyyliin Soikku) ja mukavaa vaikkakin sateista sunnuntaita. Oikeastaan nyt ei sade haittaa, kiva puuhastella sisällä. Sen verran voisi olla sateessa taukoa, että pääsisi koiria lenkittämään. No eipä niitä sade haittaa, mammaa vähän ulkoillessa kuitenkin.

Olen varmaan joskus jakanut teille ohjeen tästä äitini aikanaan lanseeraamasta suolaisesta piirakasta.
Äiti tilasi aikoinaan Näin leipoo Anni Helena -nimisen vihkosen josta ohje on peräisin ja hän teki tätä jo silloin kun kukaan ei vielä tehnyt mitään suolaisia piirakoita. Pizzakin oli uusi juttu, täytteenä lenkkimakkaraa tai jauhelihaa, ketsuppia ja juustoraastetta. Piirakka on siis kaikkien suolaisten piirakoiden äiti, eikä samanmoista ohjetta ole vastaan tullut vuosien varrella. Teen tästä edelleen eri versioita, ja myös jälkikasvuni on halunnut ohjeen ja tekee näitä. 

Kun muutin lapsuudenkodista pois, tilasin vihkosen myös itselleni. Muistelen että se maksoi silloin 13 markkaa, mitä pidin aika arvokkaana. Mutta on todellakin ollut hintansa arvoinen. Teen pullataikinan aina tämän kirjan ohjeella, se on ihan huippuhyvä. Kirjassa on myös paljon käyttämäni juustosarvien ohje. Anni Helena on kulkenut siis mukanani reilut 30 vuotta, ja tältä se näyttää nykyään:
Näkee että on ollut monta kertaa tästä kohtaa auki. Kannet ovat tipahtaneet pois, joten en pääse katsomaan miltä vuodelta kirjanen on. Laitanpa ohjeen tähän, vaikka voi olla että ei todella ole ensimmäistä kertaa blogissa. Alkuperäinen ohje on nimeltään juustotorttu.

Juustotorttu
 150 g voita
2 1/4 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1 dl juustoraastetta

Täyte:
2 munaa
2 dl kermaa tai maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
4 dl juustoraastetta
(150 g savukinkkua kuutioina)

1. Sekoita voi ja vehnäjauhot käsin keskenään
2. Lisää joukkoon vesi ja juustoraaste
 3. Painele taikina matalan vuoan pohjalle ja reunoille
4. Paista pohja 225 asteen lämmössä 10-15 minuuttia
5. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada seos tortun syvennykseen
6. Paista torttua vielä noin 15 minuuttia eli kunnes täyte on saanut kauniin värin

Ostan yleensä pussin juustoraastetta, laitan desin pohjaan ja loput täytteeseen sen enempää mittaamatta. Täytteeseen voi laittaa mitä ikinä haluaa. Jauhelihasta tulee ruokaisa, kasviksista kevyempi. Tällä kertaa tein piirakasta gluteenittoman, laktoosittaman ja lihattoman. Laitoin täytteeseen aurinkokuivattua tomaattia suikaleina ja fetaa. Pohjan tein gluteenittomasta jauhoseoksesta. Päälle vähän itse kasvatetun paprikan suikaleita väriä antamaan. Kannattaa kokeilla, tämä ohje toimii aina!

Ruskeat lapaset tulivat valmiiksi ja lähtevät pian uuteen kotiin. Näitä harmaita en muistanutkaan täällä vilauttaa, tein nämä pikapikaa tyttöseni kätösiä lämmittämään.
Hänen lankatoiveensa oli harmaa Novita Suomi, mikä on 100 % villaa ja lapasista tulikin pehmeät ja lämpimän oloiset. 

Seuraavaksi sitten niitä sukkia. Meillä on ideoita pursuava työyhteisö, ja sain taas mainion ja helpon sukkamallin ohjeen. 
Uskomattoman helppo ohje, silmukkaluku vaan kuudella jaollisesksi. Minulla on tässä 3 1/2 puikoilla 12 silmukkaa/puikko, jos teet tiukempaa niin kannattaa laittaa yhdelle puikolle 18 silmukkaa, muille siis se 12. Mallineule on näin yksinkertainen:
2 oikein, langankierto, 2 oikein, 2 oikein yhteen. Ruutuvaikutelma tulee väriä vaihtamalla. Tästä taitaa tulla vielä koukuttavampi malli kuin Olga!

Nyt alkoi sitten viikon loma, tulikin tarpeeseen 6-päiväisen työviikon jälkeen. Tämä syksy ei ole oikein minun vuodenaikaani, talvi vielä vähemmän. Kovasti pitää yrittää keksiä jotain mukavaa mieltä piristämään. Olisi kyllä ihanaa jos voisi viettää nämä pimeät kuukaudet jossain lämpimässä ja jättää Herra Fibron pakkaamatta laukkuun. Mutta kun se ei ole mahdollista niin pitää keksiä muita konsteja. Tänään on ainakin lämpö taattua kun pääsen testaamaan uusia tanssikenkiäni parketille, tyylilajeina foksi ja polkka! Ja huomenna pääsee matkailuauto vielä hetkeksi baanalle ennen talviteloille laittamista. Ihan Tampereelle asti matkataan, Tampereen murusia tapaamaan. Eli on tässä ihan kiva loma tiedossa. Mukavaa viikkoa kaikille, töissä/koulussa tai lomalla!

5 kommenttia:

  1. Tuo sukkamalli näyttää tosi koukuttavalta! Mun on oikeasti oikein pidäteltävä itseäni, etten ota ja tartu puikkoihin ja lankoihin ja lähde sitä kokeilemaan; kun juuri siivosin ison - oikeasti ison muovisen säilytyslaatikon lankasotkua: sieltä löytyi monet puikot ja monet keskeneräiset sukat ja lapaset ja vaikka mitä ja päätin, että ne pitää tehdä valmiiksi ennen kuin aloitan mitään uutta... Ja kissan villat.... tuossa on yhdet "tilaus"sukat puikoilla tulossa ja yhdet on jo menneet perille ja ja ja.... Mutta nämä kyllä painan mieleen ja palaan tänne kunhan ne muut on tehty valmiiksi...Laitan tämän postauksen muistilistan "Mitä teen ja kenelle" :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi juu, kiva malli joten pistäpä muistiin ja ota työn alle kun on sopiva hetki! Kaikki valmistuu aikanaan, tai sitten ei...;)

      Poista
  2. Voi että.... muistan kun minunkin äidilläni oli tuo sama kirja.
    Taisi olla niin huonossa kunnossa, ettei meistä tyttäristä kukaan sitä itselleen ominut, nyt harmittaa !!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen ajatellut, että pitäisi jotenkin kopioida tuo kirja, tai ainakin parhaat ohjeet siitä säilöön.

      Poista
  3. Minullakin oli joskus aikoinaan tuo ihana kirjanen ja liekö vuosia sitten muutossa kadonnut.
    Ei sulta saisi kirjasen ohjetta marjatortusta,jos nyt muistan nimen oikein.
    Siinä oli murotaikinapohja ja päälle voi laittaa esim.omenoita tai raparperiä ja sen päälle tuli vielä sokerikakkutaikina,eli vatkattu muna,sokeria ja vähän vehnäjauhoja. Leivottiin pyöreään piirakkavuokaan.

    Olisin tosi kiitollinen ohjeesta

    Terv.pirkkoliisa
    pirkkogron@gmail.com

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!