Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Sunnuntairuokaa

Hei taas! Ja isot kiitokset taas lukijoille ja kommentoijille, ihanaa kun jaksatte poiketa täällä!

Mitäs teillä muilla on sunnuntain aterialla syöty? Minä olen tainnut täällä aikaisemmin postailla pulled porkista eli nyhtöpossusta, mistä on tullut yksi suosikeistamme. Huippuhyvää ja edullista liharuokaa. Netti pursuilee nyhtöpossun ohjeita, omani olen saanut työkaverini mieheltä, joka myös savustaa lihan ennen uuniin laittamista. Minulla ei ole ollut siihen mahdollisuutta, joten olen vaan paistanut lihan. Hyvää tulee niinkin. Tällä kertaa liha sai muhia savipadassa leivinuunissa noin sadan asteen lämmössä yön yli. Aamuyöstä heräilin ihanaan tuoksuun ja kävin kiepauttamassa lihan ympäri padassa.
Nyhtöpossu tehdään siis edullisista ruhonosista, kuten lavasta tai etuselästä. Meillä oli tällä kertaa reilu kilo possun lapaa, hintaa kimpaleella rapiat neljä euroa. Hieroin lihan pintaan suolaa, grillimaustetta ja viherpippureita, tähän suositellaan myös valkosipulin kynsiä mutta jätin ne ympäristösyistä pois. Kun liha oli maustunut pari tuntia (voi olla myös yön yli jääkaapissa maustumassa), laitoin lihan pataan ja lisäsin vettä lihan puoleenväliin. Veteen laitoin pari laakerinlehteä, pari lusikallista juoksevaa hunajaa, n. kymmenen maustepippuria ja hiukan lisää suolaa. Ohjeessa mainittiin myös 3-4 rkl omenaviinietikkaa ja taas ne valkosipulin kynnet, mutta nämä jätin tällä kertaa pois. 

Aamulla sitten revin lihan kuumana kahdella haarukalla suikaleiksi. Ohjeen mukaan myös läskit laitetaan sekaan mutta meillä kyllä läskit sekä myös luut menivät koirille (joiden mielestä tämä on myös mainio ruoka). Siivilöin liemen ja laitoin suikaleet liemineen vielä n. vartiksi uuniin. Hyvää tuli taas kerran:
Tämä ei nyt ole maksettu mainos, mutta oletteko koskaan kokeillut näitä Apetitin valmiita pakastegratiineja?
Näitä voin kyllä lämpimästi suositella, kaikki ovat todella hyviä, mutta punajuurigratiini on ehdottomasti suosikkini. Ja ruoanlaitto on helpoimmasta päästä, gratiini voideltuun vuokaan ja uuniin, sekoitetaan kerran paistamisen aikana. Lopputuloksena on ihana juustoinen ja kermainen gratiini.

Poika ja miniä pölähtivät parahiksi meille, ja sekä gratiinit että possut katosivat nälkäisiin suihin nopeaan tahtiin. Laitoinpa pakastimesta lisäksi uuniin myös Lidlin broilerin rintaleikkeitä ja ranskalaisia. Kun ensin oli pesty ja imuroitu autoja ulkosalla, niin eipä paljon jäänyt ruokaa tähteeksi. Sehän on aina kokille ilo. Kun liharuoka oli todellista slow foodia, niin nämä muut olivatkin sitten helppoja ja nopeita puolivalmisteita. 

Veeran kuulumiset vielä, haava paranee edelleen hyvin, ja Veera ei tunnu sitä edes huomaavan. Antibiootit ottaa kiltisti nakinpalaan piilotettuina. Koko laumasta on mukavaa, kun Veera saa lääkettä, sillä pitäähän Ronjan ja Pinjankin saada nakkia samalla vaikka eivät lääkettä saakaan. 

Narsissien myötä toivottelen teille aurinkoista viikkoa!

6 kommenttia:

  1. Ilman tuota läski-sanaa kuulostaa herkulta. Minä aina kaivan pienetkin läskinpalat pois :)
    Kiva kun Veera voi jo paremmin.
    Ihana narsissi, pitääkin käydä ostamassa itselle piristykseksi ♥

    VastaaPoista
  2. Juu, en minäkään läskiä rakasta, ja meidän neiti ei koskisi koko ruokaan jos siellä läskinpala vilahtaisi. Koirille kyllä kelpasi, ei vaan passaa kovin usein niillekään tuollaisia herkkuja antaa, rasvaisia ja suolaisia. Poikkesin Plantagenissa tänään kun tuli ihan pakkomielle saada noita narsisseja, samalla ostin sitten keltaisen kerrotun tulilatvan olkkarin pöydälle. Kyllä kukat aina piristävät, lahjaksi saadut tai itse ostetut.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti poistaa kun tuli kauhee kirjotusvirhe :DMeillä jäi eilen ruuat tekemättä ja syömättä, käy aina niin kun on synttäritohinaa…mutta hyvältä kuulostaa nyhtöpossu(koskaan kuullukka) :)

      Poista
  4. Kiitos Sanna-Mari ja Mate! Hirvi on myös hirrrrveän hyvää, saiskin sitä jostain. Poroa on meilläkin vähän vielä pakastimessa. Nyhtöpossu on kunnon slow foodia, vaatii vähän suunnitelmallisuutta mutta valmistuu lähes itsekseen. Silloin on possu hyvin paistanut kun paistajalle jää luu käteen!

    VastaaPoista
  5. ♥varmaan maukasta! Ihanat narsissit!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!