Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Talvilomailua?

Hyvää sunnuntaiaamua  rakkaat lukijat. Tässä kuva koiraystävistämme toissapäivältä. Tänään onkin sitten piha hiukan erinäköinen, eli takatalvihan se sieltä sitten tuli, mutta eipä anneta sen haitata. Minulla alkoi nimittäin loma, olkoon nyt sitten vaikka talviloma kun lumisissa maisemissa sitä vietän.

Onkin pitkä aika kun viimeksi kävin teitä moikkaamassa. Elo on ollut kovin kiireistä, työn ohessa ollaan tyttären kanssa zumbailtu välillä neljäkin iltaa viikossa. Mikäs siinä, silloin on taottava kun rauta on kuumaa. Tyttären tilipussi siinä pullistuu ja meidän molempien kunto kohoaa. Kunnon flunssakin piti tuossa sairastaa, isännän kanssa olimme molemmat kuumeen kourissa useamman päivän. En edes muista koska isäntä olisi ollut sairauden takia töistä poissa mutta nytpä tuli sekin ihme nähtyä. Nyt ollaan onneksi molemmat kunnossa. 

Flunssan jälkeen iski äkillinen luomisen tuska, ja kaivelin kangas- ja nappikoreja ja ompelin kangaspäälliset parille muistikirjalle:



Pienempään muistikirjaan kirjoittelen lukupäiväkirjaa, saas nähdä meneekö isompi jossain vaiheessa vaikka lahjaksi jollekin. Kivaa puuhaa, näitä voisi tehdä useammankin! Sydämiin laitoin vähän vanua että tulevat pulleammiksi. Näihin voi mukavasti upottaa tilkkuja ja nauhanpätkiä. 

Eilen tehtiin Tampereen retki. Poikkesimme Ikeassa sekä vanhemman poikani luona kylässä. Ikeasta ei oikein muuta jäänyt käteen kuin jotain keittiökaluja mökille ja kotiin. Kylppärin hyllyä ja naulakoita, mitä etsimme, ei sitten löytynyt. Pojan kanssa nähdään ihan liian harvoin, ja oli mukavaa tavata. Yritän olla puuttumatta liikaa lasten elämään, mutta kyllä äidin on joskus hyvä nähdä ihan omin silmin että jälkikasvulla on kaikki hyvin. 

Automatkaa varten kaivoin pitkästä aikaa myös puikot esiin, ja vielä muistin miten sukan kantapää tehdään:
Lanka on Seiskaveikan Nostalgiaa, mistä pidän kovasti. Tästä syntyy perussukat jollekin miehistäni. Lomalla ajatelin vähän muutenkin neuloa, ehkä kädet sen kestävät nyt ei työt niitä rasita. 

Lomalle ei ole mitään sen kummempia suunnitelmia. Kolme iltaa menee zumban merkeissä, jos tyttö nyt pysyy terveenä. Mökille ajattelin ehtiä pariksi päiväksi, nythän siellä on hyvä tehdä "kevätsiivousta" kun pakkasella voi tekstiilejäkin hyvin tuuletella. Kotona jo hiukan aloittelin kevätsiivouksia, olen pessyt ikkunoita, verhoja ja tuolinpäällisiä. Ikkunoiden pesu tuntuu edelleen parin päivän jälkeen jäsenissä, se on laji missä fibroihmisen pitäisi muistaa pysytellä kohtuudessa. Minä en muistanut, vaan pesin kaikki alakerran ikkunat (myös väleistä) samalla kertaa, ja nyt on sitten pakko ottaa pari päivää vähän rauhallisemmin.

Ostin kerran epähuomiossa valkoiset tuolinpäälliset, jotka nyt vaihteeksi virittelin keittiön tuoleihin:

Pidän kyllä enemmän noista Pentikin ruudullisista, mitkä meillä yleensä on keittiössä. Ne ovat napakat toisin kuin nämä jotka ovat aika "lerput". 
Mutta olkoot nyt hetken aikaa keittiötä valaisemassa. Eipä siinä montaa päivää mene, kun näiden helmat on mustissa koirankarvoissa. Eikä valkoinen nyt muutenkaan ole paras mahdollinen väri ruokapöydän tuoleihin. Onneksi kestävät pesua. Pentikit ovat pestynä kaapissa odottamassa, millon näiden kanssa menee hermot totaalisesti.

Isäni oli puutarhuri, joka kasvatti maailman parhaita tomaatteja. Hänellä oli oma lajike, joka ei ollut niin satoisa kun nykyiset kaupassa myytävät tomaatit, mutta paljon, paljon maukkaampi. Koska nykyiset kaupan tomaatit eivät makuhermojani kutkuttele, päätin että nytpä alan itse tomaatinviljelijäksi. Mielestäni avomaantomaatit ovat maultaan lähinnä noita isän tomaatteja, joten mieheni nikkaroi minulle laatikon, missä ensi kesänä aion yrittää itse kasvatella tomaatteja ja ehkäpä myös tilliä, persiljaa ym. pikku yrttejä. Kasvimaasta en välitä, mutta ehkä tällaista laatikkoviljelmää jaksaisin hoidella:
Tarkoitus olisi laittaa laatikko tuohon aurinkoiselle seinustalle, jospa siinä tomaatit jaksaisivat kypsyä meheviksi. Tosin nyt on laatikko lumen alla, joten ihan vielä en pääse ajatustani toteuttamaan. Taimet ajattelin ostaa ihan valmiina, en niitä ryhdy itse kasvattamaan ainakaan vielä tämä vuonna.

Nyt jatkan kahvittelua ja neulon tuon ensimmäisen sukan valmiiksi. Mukavaa talvista sunnuntaipäivää!

8 kommenttia:

  1. Ihanat kirjanpäälliset olet tehnyt, kekseliäät.
    Mukavaa lomaa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista, Mate ja Katrimaija! Minun isukkini oli ihan ammatti-kauppapuutarhaviljelijä, mutta ilmeisesti tuosta vähemmän satoisasta tomaattilajikkeesta johtui, ettei hirveästi rikastuttu, toimeen tultiin kuitenkin. Haaveissani on kasvattaa edes yksi samanmakuinen tomaatti, ehkä se tuossa laatikossa onnistuu. Jospa vaan tulisi aurinkoinen kesä!

    VastaaPoista
  3. Tosi hienot kirjanpäälliset! Kasvatuslaatikkokin on hieno,mulla on "himo" tehdä tuollaisia, mutta mies ei ymmärrä niitä ollenkaan, vanha maanviljelijä :))) On mulla muutama laatikko ja kasvattelen niissä.
    Kyllä on tomaattilajikkeissa eroja, tässä lähipuutarhalla oli pari vuotta sitten tosi hyvänmakuinen lajike. Sen jälkeen vaihtoivat huonomman makuisen, (ei niin hyvän). Kysyin sieltä että miksi, niin sanoi, että ne kasvoivat liian suuriksi ja joutuivat myymään II-laatuisena, joten piti vaihtaa pienempi lajike, kun ei kannata halvalla myydä. Kauppoihin pitää olla määrätyn kokoisia.
    Otin silloin niiden siemeniä ja kasvoihan ne hyvät tompsut mullakin. Nyt pitää tyytyä kaupan siemeniin. Aina se kotona kasvanut ja kypsäksi kypsytetty on parempaa kuin kauppaan raakana toimitettu.
    Antoisaa ja hauskaa lomaa!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Emilie! Minä aloittelen tuolla yhdellä laatikolla, me kun kesällä majaillaan kahdessa paikassa niin tuon kastelun kanssa joutuu aina naapureita vaivaamaan. Uskon kyllä että vanha maanviljelijä ei tuollaista laatikkoviljelyä ymmärrä ollenkaan ;). Direktiivit tosiaan vaativat standardikokoisia tomaatteja. Joskus kyllä käyn puutarhalta hakemassa niitä 2-laatuuisia, ihan kuin olisivat eri makuisia. Sinä siis ihan siemenestä kasvatat tomaatit, minä aion nyt ensin kokeilla ihan valmiilla taimilla, jos ottaisi niitä vaikka muutamaa eri lajiketta.

    VastaaPoista
  5. Voi sinua Maija... vai muistit vielä sukan kantapään tekemisen :) Olet aikamoinen pitsisukkataiteilija, sulla taitaa aiemmissa jutuissa olla se pitsisukan ohje, jospa kopsaisi sieltä. HYVÄÄ LOMAA

    VastaaPoista
  6. Kuulepas Tuulaseni, sen jälkeen kun joskus yläasteella tuskissamme kantapäätä tikuteltiin, niin vierähtikin yli 30 vuotta ennenkuin tuohon hommaan uudestaan ryhdyin. Joten kyllä joka kerta saa mietintämyssyn päähän laittaa ainakin silloin kun silmukkamäärät vaihtuvat. Tässäpä linkki pitsisukkiin niin ei tarvi alkaa etsiskelemään: http://www.pirkka.fi/artikkeli/63419-naisen-pitsisukat .Kiitos myös kaikille lomatoivotuksista!

    VastaaPoista
  7. Kiva idea nuo muistikirjapäälliset, kauniita.

    VastaaPoista
  8. ♥kaunis koti! ja kauniita olet tehnyt!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!