Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

lauantai 12. lokakuuta 2013

Lauantai-illan herkkuja

Nuorison liikkumisesta tuli mieleen, että lauantai-iltaisinhan nuoriso on liikenteessä. Olen halunnut pitää kotiolot varteenotettavana vaihtoehtona viettää kyseistä iltaa. Aina parempi, jos on jotain pientä purtavaa tarjolla neidille ja ystäville. Viime viikonloppuna olimme ystävien luona kylässä, missä meille tarjottiin aivan ihanaa foccacia-leipää. Ja pitihän sitä heti minunkin kokeilla. 
Hyvää tuli, tässä ohjetta:

FOCCACIA

12-16 palaa

25 g hiivaa 
3dl vettä
2 rkl mozzarellatölkin basilikaöljyä
1/2 tl suolaa
n. 5 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
10-15 kpl kirsikkatomaatteja
1 tlk mozzarellapaloja basilikaöljyssä
20 kpl kivettömiä mustia oliiveja
2 oksaa tuoretta tai 1 tl kuivattua rosmariinia
(gourmet)suolaa

Voiteluun: 
mozzarellatölkin basilikaöljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola sekä jauhot. Sekoita pehmeä taikina tasaiseksi ja taputtele jauhotetulla kädellä pellille leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 25 x 30 cm). Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin 1/2 tuntia.
Vaihe 2
Halkaise kirsikkatomaatit. Painele ne kohonneeseen taikinaan leikkauspinta alaspäin mozzarellapallojen ja oliivien kanssa. Voitele leipä mozzarellatölkin öljyllä. Ripottele pinnalle rosmariinia ja gourmet-suolaa.
Vaihe 3
Paista focacciaa 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes leipä on kauniin vaalean ruskea. Paloittele ja tarjoa lämpimänä.
En löytänyt tuota ohjeen juustoa, joten ostin salaattijuustoa basilikaöljyssä, tuota öljyä käytin sitten myös voiteluun. Tomaateiksi laitoin aurinkokuivattua. Ja rosmariinin tilalle oreganoa.

Mutta kukapas muistaa vielä tällaista herkkua:
Eli ihan vanhanajan köyhiä ritareita. Jos nyt jollekin on epäselvää miten näitä tehdään, niin ihan vaan hiukan kuivahtaneet ranskis- tai lettipullaviipaleet liotetaan maidossa, paistetaan pannulla kullanruskeiksi. Päälle sitten reilusti hilloa ja kermavaahtoa. Nuoret neiditkin sopivasti kotiutuivat herkuttelemaan!

Makoisaa lauantai-illan jatkoa!

9 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja. Kyllä alkoi tehdä mieli makeaa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anneli ja Riitta Sinikka! Tein tuota foccaciaa tänään toisen pellillisen, mutta kuinkas kävi?!? Pari palaa saatiin, Veeruska ahmaisi loput! Iski kai hiilarihimo kaiken barffaamisen jälkeen....

    VastaaPoista
  3. Virtuaalisesti täälä herkuttelen Sinun leipomuksillasi. Nam,nam :)

    VastaaPoista
  4. Nam. Meillä herkutellaan silloin tällöin köyhilläritareilla, viime kerrasta on kyllä jo monta kuukautta. Täytyykin joku ilta paistaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli ollut unohduksissa pitkän aikaa, mistä lie muistui nyt mieleen. Hyvin tekivät kauppansa.

      Poista
  5. Aijaijai mitä herkkuja. Täytyypä kokeilla, kiitos ohjeesta.
    Köyhät ritarit on muistissa. Ne on niitä superhyviä jälkkäreitä. Tykkään pullalettipullansiivuja ja paaaljon voita pannulle. huh, mitä kaloripommeja.Hiukka hienoosokerii päälle ja namskista. Mutta vain kerran vuodessa! Ehdottomasti.
    Kivaa syysviikkoa, satuviikkoa;))
    Kolleeeega Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kolleeeega Kaisalle! Kuulostaa kyllä pikkusen hyvälle paistetut lettipullasiivut sokerin kanssa....hyvä ruoka, parempi mieli taas kerran!

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!